Hollanda’da çocuklar yakında her iki ebeveynin soyadını da taşıyabilecek. Ebeveynler zaten çocuklarının doğumunda hangi soyadını alacağını seçebiliyorlar, ancak ileride her iki ebeveyne ait soyadı da nüfusa kayıt ettirilebilecek. İki ebeveyne ait soyadları, arasında tire işareti olmadan yazılacak.

Geçtiğimiz sonbaharda Temsilciler Meclisi, özellikle ailelerden gelen isteği değerlendirmiş ve çocukların her iki ebeveyne ait soyadını taşıyabilmesi için gerekli düzenlemenin Medeni Hukuk’ta yapılacak yasa değişikliği ile uygulamaya girmesine karar vermişti. Meclisin bu kararı Senato tarafından da onay aldı. 

Önümüzdeki yılın başından itibaren yürürlüğe girecek yeni yasaya göre; bu tarihten sonra doğan çocuklara her iki ebeveyne ait soyadı verilebilecek. Yasa geriye dönük olarak da işletilecek. Buna göre 1 Ocak 2016 tarihinden sonra doğan çocukların soyadlarında değişiklik yapılabilecek. Çocukların soyadını değiştirmek isteyen ebeveynlere bunu düzenlemek için yasanın yürürlüğe giriş tarihinden itibaren bir yıl süre tanınacak.

Yürürlüğe girecek yasaya göre; evli olan veya yasal olarak birlikte yaşayan çiftler doğumdan sonra çocuğun soyadı konusunda özel bir seçim yapmadıysa, çocuk  kanunen babanın soyadını alacak. 

Evli olmayan veya yasal kayıtlı olmayan eşlerde çocuk otomatik olarak annenin soyadını alacak.

Evlat edinilen çocuklar ise doğumda verilen soyadını ve evlat edinen ebeveynlerinin soyadını alabilecek.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.