Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.
Hollanda’da çocuk yardımları skandalından etkilenen mağdur ailelere geçici bir rahatlama sağlamak amacıyla, Vergi Dairesi (Belastingdienst) ve Yardımlar Dairesi’ne (Dienst Toeslagen) olan borçlarını bir süreliğine ödememelerine izin verilmişti. Ancak birçok ebeveyn, bu süre boyunca borçlarının silinmediğini, aksine işlemeye devam ettiğini ve hatta arttığını fark etmedi. NOS’un yaptığı incelemeye göre, çok sayıda mağdur ebeveyn bugün yeniden yüksek borçlarla karşı karşıya bulunuyor.
Maliye Bakanlığı sözcüsü, kaç mağdur ebeveynin ödeme gecikmesi yaşadığına dair net bir sayı veremese de değerlendirilen tüm kişiler arasında yaklaşık yüzde 40’ının her iki kuruma borcu olduğunu açıkladı. Bu grubun yaklaşık üçte birinde borç miktarının 5 bin euronun üzerinde olduğu belirtildi.
100 bin kişi için ödeme durdurma seçeneği
“Ödeme durdurma düğmesi” olarak adlandırılan yöntem, mağdur ebeveynlerin durumuna geçici bir rahatlama sağlamak amacıyla, 2021 yılında Temsilciler Meclisi’nin talebi üzerine devreye alındı. Aynı yıl, bu ebeveynlere 30 bin euro tazminat ödenmesine de karar verildi.
Ödemelere getirilen bu molanın aslında yalnızca bir yıl sürmesi planlanmıştı. Amaç, borçların daha fazla birikmesini önlemekti. Ancak Kovid-19 salgını ve çocuk yardımları skandalının çözüm sürecinde yaşanan gecikmeler nedeniyle bu süre beklenenden çok daha uzun oldu. Kurumlar, ödeme molasından yararlanan yaklaşık 100 bin kişiden borç tahsilatına ancak 2025 yılında geniş çaplı olarak başlayabildi.
Bu tahsilat süreci, bazı mağdur ebeveynler için adeta “gökten düşen bir darbe” etkisi yarattı. Çünkü bu kişilerden, birikmiş borçlarını yıllara yayılmış bir ödeme planı çerçevesinde değil, tek seferde geri ödemeleri istendi.
Geri ödenmesi talep edilen borçlar arasında gelir vergisinden motorlu taşıtlar vergisine kadar çeşitli vergi türlerinin yanı sıra sağlık yardımı ve çocukla ilgili ödenekler gibi farklı sosyal yardımlar da yer aldı. Bu durum, toplam borç tutarlarının kısa sürede hızla yükselmesine neden oldu. Bu sırada birçok ailenin 30 bin euroluk tazminatı da çoktan harcamak zorunda kaldığı ifade ediliyor.
“Mavi renkli zarflar paniğe sürüklüyor”
Çocuk yardımları skandalı mağdurlarından onlarcasını temsil eden avukat Pauline Ros, son dönemde bu konuyla ilgili çok sayıda telefon aldığını belirtti. Ros, “İnsanlar panik içinde, çünkü yine mavi zarflar gelmeye başladı. Bu durum, onlara çocuk yardımları skandalını tümüyle yeniden yaşatıyor,” dedi.
Maliye Bakanlığı ise ebeveynlerin internet sitesi üzerinden, yapılan görüşmelerde ve her yıl gönderilen mektuplarla bilgilendirildiğini savundu. Bakanlığa göre bu bilgilendirme büyük ölçüde etkili oldu ve ödeme durdurma seçeneğinden yararlanan kişilerin çoğu, son yıllarda vergi tahakkuklarını ve resmi bildirimlerini ödemeye devam etti.
Ancak NOS’un haberine göre çok sayıda mağdur ebeveyn, kendilerine herhangi bir bilgilendirme yapılmadığını dile getiriyor. Bazıları mektupları hiç almadıklarını, bazıları ise Vergi Danışma Hattı’nı aradıklarında yeterli bilgiye ulaşamadıklarını söylüyor. Bu nedenle hangi borçlarının hâlâ açık olduğunu takip edemediklerini ifade eden ebeveynler bulunuyor. Bazıları ise bir anda ve kendi bilgileri dışında, bankalarındaki paranın büyük bir kısmının Vergi Dairesi tarafından çekildiğini fark ederek büyük bir şok yaşadıklarını anlatıyor.
Siyasette de endişe var
Mevcut milletvekilleri arasında da konuya ilişkin kaygılar dile getiriliyor. Inge van Dijk, “Bir ödeme durdurma seçeneği, o ebeveynleri mali açıdan tamamen kendi hâline bırakabileceğiniz anlamına gelmez. İnsanların yeniden sorun yaşayacağı aslında en başından öngörülebilirdi,” değerlendirmesinde bulundu.
Maliye Bakanlığı, 2024 yılında borçların daha uygun bir şekilde tahsil edilmesi amacıyla kapsamlı bir proje başlattı. Bu kapsamda, borcu çok yüksek olan ebeveynlerin bakanlık çalışanları tarafından bizzat telefonla arandığı belirtildi.
Bakanlık içinde de tüm ebeveynlerin borç durumlarından haberdar olmadığının bilindiği, personele verilen telefon görüşmesi talimatlarından anlaşılıyor. Bu talimatlarda, “Çoğu ebeveyn açık borçlarının olup olmadığını yeterince bilmiyor. Bu görüşmeler sırasında ebeveynlerin duygusal ya da öfkeli tepki vermesi mümkündür,” ifadeleri yer alıyor.
“Büyük stres”
Mağdur ebeveynler, yeni borçlarını ödeyememeleri halinde bir ödeme planı ya da borç silinmesi için başvuruda bulunabiliyor. Ancak avukat Ros’a göre, süreçte uygulanan katı kurallar nedeniyle ebeveynler yeniden büyük bir stres altına giriyor.
Ros, olağanüstü koşulların göz önünde bulundurularak Vergi Dairesi (Belastingdienst) ve Yardımlar Dairesi’nin (Dienst Toeslagen) mağdurlara daha hızlı ödeme planları sunmasını ve bu planların daha uzun vadeli olmasını umduğunu söyledi. “Müvekkillerim bu borçları ödemeleri gerektiğini anlıyor ve buna hazırlar. Bu yüzden bir çözüm bekliyorlar,” dedi.
©Sonhaber.eu


