Schiphol yönetiminden yapılan açıklamada, çiftçilerin pazartesi günü planladığı protesto eylemini göz önünde bulundurarak "önümüzdeki Pazartesi mümkün olduğunca trenle Schiphol'a gelin" uyarısı yaptı. Çiftçilerin sosyal medyada paylaştığı mesajlarda  Schiphol’ün yanı sıra, Rotterdam The Hague ve Eindhoven havalimanları etrafında da eylem yapılması çağrıları yapıldı. Eylemde Rotterdam limanı ve distribütör merkezleri de hedefleniyor.

Bu hafta içinde başlayan ve önümüzdeki hafta pazartesi günü daha büyük çaplı bir eylem hazırlığı içine giren çiftçiler, özellikle sosyal medya üzerinden yaptıkları çağrı ile tüm yolları kapatmayı planlıyor. Pazartesi günü yapılacak eylemde havalimanları çevresindeki yolların bilhassa kapatılacağı uyarısında bulunuluyor.

Çiftçilerin bu çağrısı üzerinde yolcuları uyaran Schiphol yönetimi, olası gecikmelerin önlenmesi için toplu taşıma araçlarının kullanılmasını tavsiye ediyor.

Ordu hazır bekletiliyor!
Savunma Bakanı Ollongren dün Bakanlar Kurulu'nun ardından yaptığı bir açıklamada, Pazartesi günü yaşanacak olası aksaklıkları gidermek için ordunun yardım etmeye hazır pozisyonda bekletildiğini duyurdu.

Ollongren, "Schiphol hayati önem taşıyor. Buradaki trafik devam edebilmeli" dedi. Havaalanına giden yolların açık kalması gerektiğine vurgu yapan Bakan Ollongren, çiftçilere Schiphol'a gitmemeye çağırdı.

Açıklanan çiftçi eylemi nedeniyle Schiphol'de güvenlikten sorumlu Hollanda Kraliyet İnzibat Timi (Marechaussee) teyakkuza geçirildi.  Zırhlı araç gibi ağır ekipmanlar  önceden havalimanına getirildi. 

ANWB: Trafik sıkışıklığı yaşanabilir!
ANWB ve Rijkswaterstaat tarafından yapılan açıklamalarda da trafiğe çıkacak sürücülere yönelik uyarı yapıldı ve yola çıkmadan güncel trafik bilgilerinin takip edilmesi gerektiği hatırlatıldı. Açıklamada, birçok bölgede trafik sıkışıklığı yaşanma ihtimalinin yüksek olduğuna vurgu yapıldı.

ANWB'nin bir sözcüsü, "Yerel olarak tamamen durma noktasına gelebilir, ancak bu noktayı geçtikten sonra 10 veya 20 kilometre ileride herhangi bir sorun yaşamayabilirsiniz. Tıkanıklıkların nasıl, ne veya nerede olacağını bilmiyoruz" dedi.

Çiftçilerin sosyal medya hesapları üzerinden yayınladığı mesajlarda, Schiphol’ün yanı sıra Eindhoven ve Rotterdam The Hague Havalimanı'nda da eylem çağrısında bulunuldu. 

ANP haberine göre çiftçiler gıda distribütör merkezleri ve Rotterdam limanında da eylem yapacak. Ancak şuanda hangi merkezlerde eylem yapılacağı tam net değil.

Çiftçi eylemleri
Hollanda'nın farklı kentlerinden binlerce çiftçi, hükümetin tarım ve çevre politikalarını protesto için yüzlerce traktör ve tarım araçlarıyla 22 Haziran'da Gelderland bölgesindeki Stroe köyünde toplanarak büyük bir gösteri düzenlemişti.

Haftalardır hükümetin iklim politikaları kapsamında doğal alanlardaki nitrojen olarak bilinen azot salınımı azaltılma politikalarını protesto eden çiftçiler, son olarak 29 haziranda Doğa ve Azot Bakanı van der Wal'ın Hierden'deki evinin önünde gösteri düzenledi.

Hükümetin azot salınımı için inek, domuz ve tavuk sayısında kısıtlamalar getirmesine karşı çıkan çiftçiler otoyolları kapatma eylemleri gerçekleştirdi.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte ve Adalet ve Güvenlik Bakanı Dilan Yeşilgöz-Zegerius çiftçilerin şiddet eylemlerini kınarken çiftçilerin rahatsızlığının farkında olduğunu fakat azot salınımını azaltmayı hedefleyen politikaların gerekli olduğuna değinmişlerdi.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın