Hollanda’da Çarşamba günü yapılan Eyalet Meclisi seçiminde Çiftçi Vatandaş Hareketi (BBB) 12 eyalette seçmenlerin oyunu alarak, sandıktan birinci parti olarak çıkmayı başardı. 

Seçim sonuçları üç eyalet hariç geri kalan 9 eyalette kesinleşti. Geçen yılki genel seçimlerde 1 milletvekili çıkaran BBB, elde ettiği seçmen desteğiyle Genel Başkan Caroline van der Plas’ı meclise göndermeyi başardı. Sıfırdan gelen partinin Çarşamba günü elde ettiği başarı, “tarihi bir sonuç” olarak değerlendirildi.

Perşembe günü sabah saatlerinde sayılan oylar BBB partisinin senatoda en az 15 sandalyeye sahip olacağını gösterdi. Oy sayımı ilerledikçe partinin bundan daha fazla destek aldığı görüldü.

Bu sabah itibariyle 9 bölgede alınan kesin sonuçlar açıklandı. Sadece Zuid Holland, Noord Holland ve Gelderland bölgelerinin sonuçlarının günün ilerleyen saatlerinde kesinleşeceği belirtildi.

BBB partisi özellikle ülkenin doğusunda ve kuzeydoğusunda başarılı oldu. Overijssel ve Drenthe'de kullanılan yaklaşık her üç oydan biri BBB'ye gitti.

Utrecht'te oyların yüzde 13,2'sini BBB alırken, GroenLinks elde ettiği yüzde 12,8’lik oy oranı ile VVD’yi (yüzde 11,9) geçerek ikinci parti olarak sandıktan çıkmayı başardı.

Senato'da sandalye dağılımı
Seçim sonuçlarına göre 12 Eyalette ilk üçe yerleşen partiler ve senatoda elde ettikleri sandalye sayısı şu şekilde:
Friesland: BBB 14, PvdA 5, CDA 4
Groningen: BBB 12, PvdA 5, GroenLinks 5
Drenthe: BBB 17, PvdA 4, VVD 4
Overijssel: BBB 17, CDA 4, VVD 4
Limburg: BBB 10, PVV 6, VVD 5
Flevoland: BBB 10, VVD 4, PVV 3
Zeeland: BBB 9, PvdA/GroenLinks 6, SGP 5
Noord-Brabant: BBB 11, VVD 9, GroenLinks 5
Utrecht: BBB 7, GroenLinks 7, VVD 6

Oy sayımının kesinleşmediği diğer üç bölgede ise son durum şu şekilde:
Gelderland: BBB 15, VVD 6, PvdA 5
Zuid-Holland: VVD 8, BBB 8, GL 6
Noord-Holland: BBB 9, VVD 8, PvdA 7

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.