Bu yılbaşı günü atılan havai fişeklerden ve özellikle Cobra tipi havai fişeklerden ciddi şekilde yaralanan 54 genç plastik cerrahlar tarafından ameliyat edilmek zorunda kalındı. Ameliyat edilen kişi sayısı geçen yıla göre biraz arttığını belirten cerrahlar, bu tür yaralanma vakalarında yaş ortalamasının düştüğünü ve bu yıl daha ciddi yaralanma vakaları ile karşılaşıldığını açıkladı.

Hollanda Plastik Cerrahi Derneği (NVPC), yılbaşı günü ağır yaralanan her üç kişiden ikisinin, 18 yaşın altında olduğunu açıkladı. Açıklamada on iki çocuğun elini veya elinin bir kısmını kaybettiği vurgulandı.

Plastik cerrah Annekatrien van de Kar yaptığı açıklamada “On iki çocuk elini ya da elinin büyük bir bölümünü kaybetti. Bu el ampütasyonlarına Cobra 6'dan kaynaklanan patlamalar neden oldu” dedi.

"Çocukların bu havai fişekleri ele geçirmesinin mümkün olması, çok endişe verici" diyen Van de Kar havai fişeklerin kontrolünün sıkılaştırılması gerektiğini belirtti.

24 Kişi göz hastanesinde tedavi edildi
Rotterdam Göz Hastanesi'nde, yılbaşında havai fişeklerin neden olduğu yaralanmalardan dolayı 24 kişi tedavi edildi. Bunların arasında 12 yaşından küçük iki çocuk ve 12-16 yaşları arasında bir çocuk yer aldı.

Bazı kurbanların havai fişek gözlüğü takmalarına rağmen yine de göz yaralanmaları yaşandığını belirten hastane yetkilileri, bu tür gözlüklerin ilk darbeyi durduğunu ancak kırılma risklerinin olduğunu kaydetti.

Göz Hastanesi yaralanmaların ne kadar ciddi olduğu hakkında bir açıklama yapmadı, hastaların kalıcı olarak kör ya da görme kaybı yaşama riskinin bulunup bulunmadığını belirtmedi. Ancak dikkat çeken bir konu yaralananların neredeyse yarısının havai fişekleri kendisinin patlatmamış olması.

Cobra havai fişekler
Uzmanlara göre bir Cobra türü havai fişek el bombası gücüne sahip. Birbirine bantlanmış birkaç Kobra ya da bunlardan çıkan flaş tozundan yapılan ev yapımı bombalar çok daha büyük hasar verebiliyor. Kobralar bir bidon yakıta bağlandığında çok güçlü bir ev yapımı bomba, uzmanların deyimiyle bir el yapımı patlayıcı cihaz ortaya çıkıyor.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Politie.nl

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.