Borcundan dolayı Kredi Kayıt Bürosu (BKR) kırmızı listesine giren ve belediye yardımı ile (Schuldhulpverlening) borcunu ödediği halde uzun süre bu listede kalan vatandaşlar için önemli bir değişiklik gerçekleşti. Hollanda’nın dört büyük şehrinde oturan vatandaşlar bundan sonra 5 yıl yerine sadece 6 ay kırmızı listede kalacak.

Dört büyük şehir BKR sicil kaydının borcu bitmiş olsa dahi devam etmesini çok uzun buluyor. Özellikle borcunu ödeyen vatandaşların deyim yerindeyse “temiz bir sayfa” ile hayatına devam etmesi gerektiğini belirten belediyeler, 5 yıllık kırmızı liste süresini, 6 aya çekme kararı aldı.

Amsterdam, Utrecht, Rotterdam ve Den Haag’a göre bu değişiklik aynı zamanda ulusal çapta daha iyi anlaşmalar yapılması gerektiğinin de bir işareti olarak anlaşılması gerekiyor. 

BKR direktörü Peter van den Bosch konunun görüşüldüğünü ancak Bakanın 5 yıllık kırmızı liste süresini değiştirmek taraftarı olmadığı görüşünde olduğunu belirtti. 

Utrecht belediyesinden bir sözcü basına yaptığı açıklamada, belediyelerin şuanda şehir sakinlerinin BKR listesinden çıkartmaya yetkisi olduğunu ve bundan böyle borcunu ödeyip bitiren ve belediyeye başvuran herkesin kırmızı listedeki sicilinin manuel olarak silineceğini belirtti. 

Sözcü “elbette BKR 6 aylık süre sonrasında bunu otomatik yapmış olsa, çok daha efektif olacaktır.” yorumunu yaptı.

“Beş yıllık kayıt süresi gereksiz uzun”
Direktör Van den Bosch ayrıca 5 yıllık bekleme süresinin kısaltılması halinde vatandaşların daha hızlı bir şekilde borç batağına batma riskiyle karşı karşıya kalacaklarını belirtiyor. BKR direktörüne göre, beş yıllık bekleme süresinin sonunda bile birçok kişi tekrar borç batağına sürükleniyor.

Utrecht belediye sözcüsü kesinlikle aynı fikirde olmadığını belirtirken, “İnsanlar borç danışmanlığı sürecini başarıyla tamamladıysa ve hala bu konuda yardım alabiliyorsa, neden beş yıl daha kayıt altında kalsın?” sorusunu yöneltti.

BKR sistemi
Mevcut sisteme göre bankalar ve kredi kurumları mecburen BKR’e bağlı olarak çalışmak zorunda ve alınan her krediyi kayıt yaptırmak zorunda. Herhangi bir ödemede sorun yaşayan kişi, kırmızı veya negatif liste olarak adlandırılan listeye eklenmekte. 

Negatif listeye alınan kişi borcunu belirlenen süre içinde taksitlendirerek bitirmiş olsa dahi, 5 yıl boyunca bu listede kalmaya devam ediyor. Bu durum sadece kredilerde değil örneğin 250 euronun üstünde telefon satın alan bir kişinin de başına gelebiliyor. Taksitlerini ödemeyen kişi önce bir uyarı alıyor. Bu uyarıya rağmen taksitlerini ödemeyen kişi BKR siciline kaydediliyor ve bu kişi listeden silinene kadar herhangi bir kredi çekemiyor. 
©Sonhaber.eu
Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.