Hükümetin aldığı kararla Hollanda’da bulunan 6500 ilkokuldan 500’üne ocak ayına kadar ücretsiz kahvaltı dağıtılacak. Ancak Nibud’e göre bu yeterli değil. Kurum yaklaşık 220 bin çocuğun yoksulluk içinde yaşadığını ve bunların yarısının ise uzun süredir bu durum içinde olduğu uyarısında bulundu.

Yoksulluk sınırı altında yaşayan çocukların sayısı giderek artıyor. Hollanda Merkezi Planlama Bürosu (CPB) ve Sosyal ve Kültürel Planlama Ofisi (SCP) tarafından açıklanan rakamlarda bu durumun giderek kötüleştiğini gösteriyor. 

Hollanda’daki yoksulluk ile ilgili nu.nl sitesine bir açıklama yapan Ulusal Bütçe Bilgilendirme Enstitüsü (Nibud) direktörü Arjan Vliegenthart, yaklaşık 220 bin çocuğun yoksulluk içinde yaşadığını ve bunların yarısına yakınının  ise uzun zamandır bu duruma maruz kaldığını belirtti. Vliegenhart “Bu çocuklar okul gezilerine veya bir spor okuluna gidemiyor” dedi.

Hükümetin ocak ayına kadar 500 okulda ücretsiz kahvaltı dağıtmasını “iyi bir girişim” olarak değerlendiren Vliegenthart, birçok ailenin artan enflasyon karşısında ödemelerde dahi zorlandığını, bu uygulama sayesinde çocukların en azından aç açına derslere girmesinin engellendiğine de vurgu yaptı.

“Aileler söylemekten utanıyor”
Hollanda'da toplam 1800 okul var ve bunlardan yarısından fazlasında öğrenciler yoksulluk içinde yaşıyor. Nibud direktörü, birçok ebeveynin çocuklarına kahvaltı veremediklerini itiraf etmekten utandığına dikkat çektiği konuşmasında “Çoğu ebeveyn yardım istemekten veya para hakkında konuşmaktan utanıyor. Ülkemizde bu bir tür tabu, insanlar sessiz kalmayı tercih ediyor.” şeklinde açıklama yaptı. 

“Ödenek başvurularını basitleştirin”
Vliegenthart ayrıca bazı ödenek başvurularının oldukça karmaşık olduğunu, geçtiğimiz dönemde yaşanan ödenek skandalı nedeniyle de toplum içinde güvensizliğin oluştuğunu dile getirdi. Direktör “Bu nedenle, ödenek başvurularını daha basit hale getirin, eşiği düşürün. Böylece bu kişilerin belirli ödeneklere başvurmaları daha kolay hale gelir. Yani bütün bir yığın yerine sadece bir form yeterli.” dedi.

Sadece büyük şehirler değil
Yoksulluğun ülkemizde büyük bir sorun olduğunu belirten Vliegenthart, yaklaşık 1,2 milyonu ödenek veya başka formda yardım alanlardan oluşan, toplam 2,5 milyon kişinin ay sonunu nasıl getireceklerini bilmediğine vurgu yaptı. Direktör “Bu kişilerden yarım milyonu ise faturalarını ödeyememe veya gıda alışverişi yapamama gibi daha büyük sorunlar yaşıyor.” şeklinde ifade kullandı.

Yoksulluğun sadece büyük şehirlerde değil aynı zamanda kırsalda da görüldüğünü söyleyen Vliegthart “yoksulluğu en çok Amsterdam, Rotterdam ve den Haag’ın belirli mahallelerinde görüyoruz ama aynı durum Güney Limburg ve Kuzeydoğu Groningen'de de geçerli” dedi.

Nibud direktörü son olarak hükümetin enerji tavan fiyat uygulamasının iyi bir girişim olduğunu çünkü yoksulluk sınırı altında yaşayan vatandaşların giderlerinin büyük bir kısmının gıda ile birlikte elektrik ve gaza gittiğinin bilindiğini kaydetti.

Foto: Piron Guillaume - Unsplash

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.