Sonbaharla birlikte ağaçlardan düşen yaprakları temizlemek, birçok belediye çalışanını meşgul ettiği gibi bahçesini temizlemek isteyen mahalle sakinlerini de yoruyor. Ancak Eindhoven belediyesi kent sakinlerine özellikle ekolojik dengeyi korumak adına, yaprakları toplanmaması çağrısı yaptı.

Kuzey Brabant’ta yer alan Eindhoven belediyesi, vatandaşlardan tırmıkları bırakmalarını ve bahçelere veya parklara düşen yaprakları temizlememelerini istiyor.

Belediye tarafından yapılan açıklamada parklarda ve bahçelerde sonbahar yapraklarının ayrışmasına izin vermenin böcek ve toprak sağlığını artırdığı belirtildi. Belediye, düşen sonbahar yapraklarının, ekolojik olarak altın değerinde olduğunu kaydetti.

Belediye şehir parklarındaki yaprak üfleyicileri emekliye ayırmak ve böcek yaşamı için ılık, ıslak, kışlık bir yaprak tabakası oluşturmak istiyor. Eindhoven belediye sözcüsü Martijn van Gessel konuya ilişkin yaptığı açıklamada, kamusal alanların nasıl görünmesi gerektiği konusundaki alışıla gelmiş fikirleri değiştirmeye çalıştıklarını söyledi. 

Van Gessel, “Uzun bir süre boyunca insanlar çimlerin her zaman biçilmesi, yaprakların toplanması ve her şeyin düzenli görünmesi gerektiğini düşündü. Ama parklarda yaprakların yatmasına izin vermeliyiz” dedi.

Bahçecilik şirketi Ergon yöneticisi Raymond van de Sande ise doğal süreçlerin kendi akışına bırakılması gerektiğini ve bunun sadece ekoloji ve biyo-çeşitlilik alanında değil, aynı zamanda yaz aylarında daha az yabani ot ve daha az su ihtiyacı için avantaj yaratacağını dile getirdi. Van de Sande “Yağmur yağdığında, kanalizasyon sistemine daha az deşarj olur bu da bütün bir iyileştirme sürecine yol açar.” dedi.

Belediye tarafından yapılan açıklamada ayrıca şehirde 200 noktaya çevre sakinlerinin toplayacağı yapraklar için özel olarak “yaprak kutusu” yerleştirileceği belirtildi. Belediye vatandaşların kendi bahçelerinden veya sokaklarından topladıkları sonbahar yapraklarını bu kutulara atması için teşvik edileceğini bildirdi.

Şehirde farklı yerlere yerleştirilecek bu kutularda toplanan yapraklar, önümüzdeki bahar aylarında şehir bitkileri için kompost olarak kullanılacak.

Fotoğraf: Engin Akyurt

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.