Hollanda Haber Ajansı ANP tarafından yapılan ve 150'den fazla belediyenin katılımının sağlandığı bir ankete göre, 30'dan fazla belediye hükümetin ulusal çapta, havai fişek satışını, bulundurulmasını ve patlatılmasını yasaklamasını istiyor. Belediyeler, ülke çapında bir yasağın, yerel düzeyde alınan yasaklardan daha etkili olacağını ve iyi sonuç vereceğini belirtiyor.

Ulusal havai fişek yasağına destek verenler arasında dört büyük şehir de bulunuyor. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag ve Utrecht daha önce birkaç kez ülke çapında bir yasak için birlikte başvuruda bulunmuşlardı. Belediyelerin  hem bakanlar kuruluna hem de Temsilciler  Meclisine yaptı çağrılar şimdiye kadar bir sonuç vermedi. 

Den Haag Belediye Başkanı Jan van Zanen, ülke çapında bir yasağın 'kent sakinlerine, satıcılara ve uygulayıcılara daha fazla netlik sağlayacağını' ve bu nedenle daha etkili olacağını savunuyor.

Groningen, Tilburg, Arnhem, Zoetermeer, Haarlem, Zwolle ve Delft gibi belediyeler de havai fişeklerin yasaklanması yönünde görüş bildiriyor. Destek veren belediyelerden biri olan Zoetermeer  "Havai fişeklere karşı değiliz, ancak havai fişeklerin yanlış kullanımından kaynaklanan hasar ve yaralanmalardan endişe duyuyoruz. Bu nedenle havai fişeklerin ülke çapında yasaklanmasından yanayız," açıklamasında bulundu.

Utrecht Woudenberg Belediyesi de havai fişeklerin sonuçlarına dikkat çekiyor ve ''Ölümler, ömür boyu sakat kalan çocuklar, kamu düzeni ve güvenliği üzerindeki büyük etki, hayvanlarda korku ve stres. Yerel yasaklar, havai fişeklerin bir belediyede yasal olarak satın alınmasına izin vermeye devam ediyor. Dolayısıyla uygulanabilirlik neredeyse imkansız. Sadece ülke çapında bir havai fişek yasağı bunu sağlayabilir." açıklamasında bulunuyor.

Havai fişeklerin ülke çapında yasaklanmasına karşı çıkan belediyeler, havai fişek patlatmanın mümkün olduğunca az müdahale edilmesi gereken bir gelenek olduğuna inanıyor

Polis ulusal yasak çağrısını yineledi
Bu hafta Perşembe günü polis sendikalarından da ulusal havai fişek yasağı yönünde bir çağrı geldi. Sendikalar daha önce de böyle bir yasak getirilmesi konusunda çağrıda bulunmuştu. 

Dört polis sendikası ACP, ANPV, Equipe ve NPB tarafından yapılan ortak açıklamada, ulusal yasağın, “havai fişeklerin acil durum çalışanları için tehlikeli çalışma koşulları oluşturduğu” nedeniyle gerekli olduğu, aynı zamanda yerel düzeydeki düzenlemelerdeki farklılıkların da durumu daha da zorlaştırdığı belirtildi.

©Sonhaber.eu

Fotoğraf: nck_gsl - Pixabay

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş