Hollanda’da perşembe günü gerçekleşen Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin sandık çıkış sonuçları açıklandı. Toplam 20 partiden aralarında 8 Türk adayında bulunduğu 497 aday, 31 sandalye için yarıştı.

Katılım önceki seçime göre yüksekti
NOS'un araştırma şirketi Ipsos'a yaptırdığı sandık çıkış anketine göre, bir önceki seçime göre bu yıl katılım oldukça yüksekti. Yaklaşık 13 milyon seçmenin yüzde 47’si oy kullandı. 2019’daki seçimde katılım yüzde 42’de kalmıştı.

PvdA/GroenLinks ittifakı 8 sandalye aldı
Sandık çıkış anketlerine göre seçime ittifak yaparak giren İşçi Partisi ve Yeşil Sol (PvdA/GroenLinks) partileri 8 sandalye kazanmayı başardı. ırkçı ve İslam karşıtı Geert Wilders liderliğindeki Özgürlük Partisi (PVV) ise 7 sandalye kazandı.

AP seçimine ilk kez katılan Caroline van der Plas liderliğindeki Çiftçi Vatandaş Hareketi Partisi (BBB) 2 sandalye, Pieter Omtzigt liderliğindeki Yeni Sosyal Sözleşme Partisi (NSC) ise 1 sandalye kazanmayı başardı.

Hıristiyan Birlik (CU) ve Demokrasi Forumu Partisi (FvD) seçimin kaybedenleri oldu.

Hollanda’da her üç aileden biri çocuk bakımında yüksek ücret ödüyor Hollanda’da her üç aileden biri çocuk bakımında yüksek ücret ödüyor

Tüm oylar sayıldıktan sonra sandalye dağılımında yine değişiklik olabilir ancak şimdilik Ipsos sandık çıkış anketine göre partilerin alacağı sandalye sayıları şu şekilde:
GroenLinks-PvdA 8
PVV 7
VVD 4
CDA 3
D66 3
BBB 2
PvdD 1
SGP 1
Volt 1
NSC 1

AP seçimlerinin ilk sonuçları 9 Haziran akşamı tüm ülkelerdeki sandıklar kapandıktan sonra duyurulacak ancak resmi sonuçlar 9 Haziran günü açıklanacak.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş