Hollanda'da CBS verilerine göre, enerji ve gıda fiyatlarındaki artışın etkisiyle ağustosta yıllık yüzde 12 ile 1975 yılından bu yana görülen en yüksek seviyesine ulaştı.

Merkezi İstatistik Bürosu (CBS), ağustos ayı enflasyon oranının yüzde 12 olduğunu 1975 yılından bu yana görülen en yüksek seviyesine ulaştığını açıkladı. Temmuz ayında enflasyon yüzde 10,3 idi. 

Enflasyon uzun süredir özellikle gaz ve elektrik fiyatlarının hızlı artması nedeniyle çok yüksek seyrediyor. Gaz fiyatlarındaki artış, esas olarak Rusya'nın Avrupa'ya yakıt tedarikini sınırlandırması ve yakıt arzının daha da kısılması korkusundan kaynaklanıyor.

Uluslararası gazın piyasa fiyatı Ağustos ayında yeni rekor seviyelere yükseldi. Buna bağlı olarak enerji, benzin, motorin ve diğer yakıt fiyatları geçen yıla oranla yüzde 88 arttı.

Özellikle enerji fiyatlarındaki artış enflasyonun yükselmesinde etkili oldu. Enerji fiyatları, ağustosta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 151 artış kaydetti.

Gıda fiyatları da ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,1 yükseldi.

Merkezi Planlama Bürosu(CPB), daha önce yaptığı bir açıklamada yıllık enflasyonun yüksek kalmasının beklendiği açıklanmıştı. 

Hollanda'da enflasyon bir yıldan fazla bir süredir yüksek. Geçen yıl ağustos ayında enflasyon uzun bir aradan sonra ilk kez yüzde 2'yi aştı. 2022 yılının en yüksek enflasyon oranı, enflasyonun yüzde 11,7 olduğu Mart ayı başlarında ölçülmüştü.

Enflasyon tüm alanlarda hissediliyor

Enerji maliyetlerindeki artış doğal olarak, gıda fiyatlarını da giderek artmasına neden oluyor. CBS rakamlarına göre, yiyecek, içecek ve tütün ürünlerinin fiyatları Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre neredeyse yüzde 11 artış gösterdi.

Hükümet hangi önlemleri alacak?

Günlük hayatın artan enflasyon karşısında haneleri zorlaması yaşam maliyetinin sürdürülemez hale gelmesine neden oluyor. Özellikle hükümetin açıklayacağı destek programı açısından gözler; Eylül ayının üçüncü Salı günü yapılacak ve önümüzdeki dönemin bütçesinin açıklanacağı Prinsjesdag’a (Bütçe Günü) çevrilmiş durumda. 

Foto: Nathália Rosa - Unsplash

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.