Hollanda’da hukukçular Gazze’deki insanlık dışı manzaraların sona ermesi için 29 Ekim Pazar günü Amsterdam’da “sessiz yürüyüş” gerçekleştirdi. Yürüyüşle ilgili Sonhaber’e açıklamalarda bulunan Avukat Bahattin Aydın, Hollanda hükümetini yasadışı işgale mümkün olan en kısa sürede son vermek için her türlü çabayı göstermeye davet ettiklerini ve İsrail'in savaş suçlarını ve insan hakları ihlallerini kınamaya çağırdıklarını dile getirdi.

‘Yasa dışı işgali durdurun ve İsrail'in savaş suçlarını yargılayın’ 

Amsterdam'da hukukçular, “yasa dışı işgali durdurun, İsrail'in savaş suçlarını ve insan hakları ihlallerini yargılayın” çağrısı için sesiz yürüyüş gerçekleştirdi. 03

Amsterdam Centraal istasyonundan, Dam Meydanına kadar cübbelerinin içinde yürüyen yaklaşık 120 avukat, İsrail’e karşı barışın ve adaletin tesis edilmesi için Hollanda hükümetine ve uluslararası topluma çağrıda bulundu. 

Hukuk camiasının sesini gerçekleştirilen “sessiz yürüyüşle” duyurmaya çalışan avukatlar “İsrail-Filistin durumuyla ilgili olarak çifte standartların kullanıldığı gerçeği için gözlerimizi kapatamayız.” dedi.  

Avukatlar daha sonra Dam Meydanında, Filistin’de ölen kişileri anmak için saygı duruşunda bulundu ve hazırladıkları bildiriyi okudu. 

Gazze'de giderek kötüleşen durumu büyük bir endişe ve dehşetle takip etiklerini belirten avukatlar, hukukun başkenti Den Haag’ın bulunduğu Hollanda’da hükümetin, “dünya için ön ayak olması ve yüksek sesle ateşkes çağrısı yapması” gerekirken, açık bir şekilde “kenarda kalmayı” tercih etmesini eleştirdi.

Hükümetin “İsrail'in ırkçı politikasından, yasa dışı yerleşim politikasından, toprak hırsızlığından, Filistin vatandaşlarına yönelik korkutma, baskı ve yargısız infazlarından” habersiz olmasının mümkün olmadığını belirten avukatlar, Filistin halkının insani haklarının onlarca yıldır sistematik bir şekilde ihlal edildiğini dile getirdi.

Avukatlar ayrıca Adalet Bakanı Yeşilgöz’ün “Hemen hemen herkes hemfikirdir ki; soykırım, insanlığa karşı suçlar, savaş suçları gibi vahşetler cezasız kalmamalıdır. Dünyanın neresinde olursa olsun." sözlerini hatırlatarak, bu sözlerin tutulmasının zamanının geldiğini vurguladı.

“Hükümeti anayasal görevine bağlı kalmaya çağırıyoruz”

Amsterdam'da hukukçular, “yasa dışı işgali durdurun, İsrail'in savaş suçlarını ve insan hakları ihlallerini yargılayın” çağrısı için sesiz yürüyüş gerçekleştirdi 02
Amsterdam’daki sessiz yürüyüşün öncülüğünü yapan ve bizzat yürüyüşe katılan Avukat Bahattin Aydın, Sonhaber’e yaptığı açıklamada şu ana kadar 700 e yakın avukat ve hukuk uzmanının hazırlanan bildiriyi imzaladığını dile getirdi. 

“Hollanda hükümetini anayasal görevine bağlı kalmaya çağırıyoruz” diyen Aydın, Hollanda'nın uluslararası hukuk düzeninin değerli hale getirilmesi için aktif olarak çalışması gerektiğine inandıklarını kaydetti. 

Aydın, bildiride imzası bulunan tüm avukat ve hukuk uzmanlarının, Hollanda hükümetini yasadışı işgale mümkün olan en kısa sürede son vermek için her türlü çabayı göstermeye davet ettiklerini, aynı zamanda İsrail'in savaş suçlarını ve insan hakları ihlallerini kınamaya çağırdıklarını dile getirdi.

Avukat ve hukuk uzmanlarının Amsterdam Dam meydanında okuduğu ‘Yasa dışı işgali durdurun ve İsrail'in savaş suçlarını ve ihlallerini yargılayın’ başlıklı bildiri metnine bu link üzerinden ulaşabilirsiniz. 

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş