Temmuz ayında 4. Rutte kabinesinin istifası sonrasında girilen süreçte sona gelini. Çarşamba günü yaklaşık 250 bini Türk olmak üzere toplam 13,3 milyon seçmen sandık başına gidecek. Ülkenin geleceğinin belirleneceği bu erken genel seçimde verilen her oyun büyük önemi bulunmakta. 

Gerek TV ve radyolarda seçmene seslenen siyasetçiler olsun gerekse STK’lar ve dernek yönetimleri olsun, hemen hemen her kesimden yapılan çağrıların başında “oyunuzu kullanın” sözleri geliyor.

Çarşamba günü sandıklar saat 07:30’da açılmış olacak. Seçmenler akşam saat 21:00’e kadar oy verebilecek. 

Yarın yapılacak seçime 26 partiden toplam bin yüz yirmi altı aday seçime katılacak ve Temsilciler Meclisine vekil olarak girmek için yarışacak.

Hükümetin düşüşü ve seçime giden yol
Bilindiği üzere hükümet, koalisyon ortaklarının, göç politikası ve çatışma bölgelerinden gelen mültecilerin savaş sona erince ülkelerine gönderilmesini öngören yeni iltica planı konusunda anlaşma sağlayamaması üzerine Temmuz ayında düştü. Bu gelişmeden sonra Başbakan Mark Rutte istifa etti ve 22 Kasım tarihinde yapılacak erken genel seçimde partinin başında olmayacağını açıkladı. 

Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) içerisinde yaşanan bu değişimde geçici hükümette Adalet ve Güvenlik Bakanı olarak görev yapan Dilan Yeşilgöz parti başkanlığına seçildi. 

Aynı dönemde siyaseti bırakacağını söyleyen siyasetçiler ardı ardına açıklamalarda bulundu. Rutte’nın arkasından, koalisyonun ortağı Hıristiyan Demokrat Partisi (CDA) lideri ve Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra parti başkanlığından çekildi. Ardından Demokratlar 66 (D66) lideri, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Sigrid Kaag da parti başkanlığından çekildi. 

Yine aynı dönemde DENK Partisi kurucusu ve Milletvekili Tunahan Kuzu ve Grup Başkanı Farid Azarkan aktif siyaseti bırakacaklarını açıkladı. 

Denk Partisi 
Bir önceki seçimde 3 milletvekilini Temsilciler Meclisine göndermeyi başaran Denk Partisi 22 Kasım seçimine kısa bir süre kala, anketlerden olumlu sonuçlar almaya başladı. Düne kadar yapılan anketlerde partinin oy oranının yükseldiği, seçmenin partiye olan güveninin arttığı ve hatta mecliste 4 sandalye alabileceği gözlemlendi. Bu artışta DENK Partisi Meclis Grup Başkanı Stephan van Baarle’nin Temsilciler Meclisinde yaptığı "Nehirden denize kadar, Filistin özgür olacak" söyleminin de etkili olduğu belirtiliyor.

PVV anket sonuçlarında öne geçti
I&O research anket bürosunun seçime bir gün kala açıkladığı anket sonuçlarına göre şuanda seçim olsa Geert Wilders liderliğindeki Özgürlük Partisi (PVV) 28 sandalye ile seçimden birinci parti çıkıyor.

Bu partiyi; her biri 27 sandalyeye sahip olacak, Fred Timmermans liderliğindeki Yeşil Sol/İşçi Partisi koalisyonu (GL-PvdA) ve Dilan Yeşilgöz’ün liderliğini yaptığı Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) takip ediyor. 

Pieter Omtzigt’in liderliğindeki Yeni Sosyal Sözleşme Partisi’nin (NSC) sandalye sayısı 21 olarak gözükürken, geçici hükümetin ortağı Demokratlar 66’nın (D 66) 9, Hıristiyan Demokrat Partisi (CDA) 4 ve Hıristiyan Birlik (CU) partisinin ise 3 sandalye kazanabileceği görülüyor.

I&O research anket bürosunun açıkladığı seçim tahminlerine göre bugün seçim yapılmış olsaydı, 150 sandalyeli Temsilciler Meclisinde sandalyelerin dağılımı sırası ile şu şekilde olurdu:
PVV 28 sandalye 
GroenLinks-PvdA 27 sandalye
VVD 27 sandalye 
NSC 21 sandalye 
D66 9 sandalye
SP 6 sandalye 
BBB 5 sandalye 
PvdD 5 sandalye 
FvD 4 sandalye
CDA 4 sandalye
ChristenUnie 3 sandalye
DENK 3 sandalye
Volt 3 sandalye
SGP 3 sandalye
JA21 1 sandalye
BVNL 1 sandalye
50PLUS ve BIJ1 herhangi bir sandalye kazanamıyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş