Önümüzdeki yıl Hollanda’nın 6 bölgesinde motorlu araç vergileri (motorrijtuigenbelasting) artırılacak. Merkezi İstatistik Kurumu (CBS) tarafından yapılan açıklamaya göre on iki bölge içinde en fazla artış Zuid Holland ve Groningen bölgelerinde görülecek.

CBS Zuid Holland ile birlikte Limburg, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant ve Groningen bölgelerinde araç vergilerinin artacağını kaydetti. Drenthe, Frieslan, Zeeland, Flevoland, Overijssel ve Noord Holland bölgelerinde 2022 yılındaki motorlu araç vergi miktarları 2023 yılında da geçerli olacak.

Zuid Holland bölgesinde motorlu araç vergileri önümüzdeki yıl yüzde 3,9 puan ve Groningen’de yüzde 1,2 puan artacak. Önümüzdeki yıl en düşük araç vergisi Noord Holland bölgesinde olacak.

Toplam 1,8 milyar euro gelir
Yol vergisi (Wegenbelasting) olarak da adlandırılan motorlu araç vergisine yapılacak zamla birlikte bölge idareleri, bu yıla oranla önümüzdeki yıl yaklaşık 67 milyon euro ek gelir sağlamayı hesaplıyor. Altı bölgede toplam elde edilecek miktarın ise 1,8 milyar olacağı düşünülüyor. 

CBS’nin ulusal ve bölgesel bütçe araştırmalarına dayalı hazırladığı raporda merkezi hükümet ve eyaletlerin 2023 yol vergilerinden elde edeceği gelirin 6,3 milyar euronun üzerinde olacağı tahmin ediliyor. CBS, bölgelerin gelirinin merkezi hükümetin gelirinden daha hızlı artacağını belirtiyor.

CBS’ye göre merkezi hükümetin yol vergilerinden elde ettiği gelir bu yıla göre yüzde 3,5 artışla, toplam 4,5 milyar euroyu bulacak.

Son yıllarda elektrikli araçların sayısının artması merkezi hükümet ve bölgelerin yol vergisinden elde ettiği geliri düşürdü. Hollanda’da tam elektrikli araç kullanıcıları yol vergisi vermiyor, hibrid araç sahipleri ise bazı vergilerden muaf tutuluyor.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Sonhaber

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.