Bu yılın başından bu yana gaz fiyatları yüzde 46, elektrik fiyatları ise yüzde 26 daha pahalı hale geldi. Enerji fiyatındaki ve özellikle gaz fiyatındaki artış göz önüne alındığında, önümüzdeki yıl bir metreküp gaz için 4 euro ödeyeceğiz. 

Yakın zamanda yapılan araştırmalara göre yılsonunda hesaplanan enerji fatura bedellerinde ekstra ödeme yapmak zorunda kalacağını düşünen kişilerin sayısı giderek artıyor. 

Tüketici organizasyonu Vastelastenbond’un araştırması da bunu destekler nitelikte. Kuruma göre önümüzdeki yıl bir metreküp gaz için 4 euro ödemek zorunda kalınacak. 

“80 cent ödediğimiz dönem sona erdi”
Bu rakamların “yeni normal” olduğunu belirten kurum direktörü Dirk-Jan Wolfert hükümeti ve vatandaşları enerji tüketimini azaltma konusunda daha düşünceli davranmaya çağırırken,  “Bir enerji geçişindeyiz. Yeni ve yüksek enerji oranları içerecek yeni bir realitenin geldiğini anlamamız gerekiyor. Bir metreküp gaz için yaklaşık 80 sent ödediğimiz dönem kesinlikle sona ermiştir.” açıklamasında bulundu.

Hollanda’da faaliyet gösteren sekiz büyük enerji şirketinin fiyat değişikliklerini araştıran Vastelastenbond’un ortaya çıkarttığı rakamlara göre, bu yılın başından bu yana gaz fiyatları yüzde 46, elektrik fiyatları ise yüzde 26 oranında artış gösterdi. 

Elektrik 0,52’den 0,66 euroya gaz ise 2,12’den 3 euroya çıktı
1 Ocak'ta, elektrik için ortalama fiyat KiloWattsaat (kWh) başına 52 euro sent ve bir metreküp gaz için ortalama 2,12 euro ödeniyordu. 

Hükümetin kararlaştırdığı yüzde 12'lik KDV indirim desteğine rağmen 1 Temmuz'da bu oran 1 kWh elektrik için 55 sente ve 1 metreküp gaz için 2,29 euroya yükseldi.

8 Ağustos itibariyle, elektrik için ortalama oran kWh başına 66 sente ve gaz içinse metreküp başına 3 euroya çıktı.

Tüketiciye tavsiye
Vastelastenbond şuanda içinde olduğumuz ve “yeni normal” olarak adlandırdığı fiyat artışlarına karşı hazırlıklı olunması çağrısında bulunurken, daha tasarruflu hareket etmenin yollarını da tüketicilerle paylaştı. 

Kurumun web sitesinde yer alan ve tasarruf yapmanıza yardım edeceği belirtilen hususlar şu şekilde:
1. Klima yerine fan tercih edin
2. Enerji tedarikçinizi değiştirin
3. Duş sürenizi kısaltın
4. Çamaşır makinenizi eko modunda çalıştırın
5. Çamaşırlarınızı açık havada kurutmaya çalışın
6. Kaloriferinizi eko moduna alın
7. Yeni bir buzdolabı satın alın
8. Buzdolabınızda sıcak yiyecek koymayarak tasarruf sağlayın
9. Işıkları kapatın ve güneş enerjisini seçin
10. Kullanmadığınız ekipmanların fişini çekin (Şarj aleti gibi)

Foto: Janko Ferlič - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın