Geçtiğimiz yıl cinsel saldırı sonucu açılan polis kayıtları son on yılın zirvesine ulaştı. Toplam 9900 suç kaydı oluşturuldu. Uzmanlar, sayının buz dağının görünen kısmı olduğunu belirtiyor. Kayıtlara geçen cinsel suç vaka sayılarının artışının ise son zamanlarda bu konuya çekilen dikkatlerden kaynaklandığı belirtiliyor.

Merkezi İstatistik Bürosu (CBS) yapılan polis başvurularında ilk sıraları cinsel saldırıların ve tecavüzlerin oluşturduğunu belirtti.

“Me Too” Hareketi
2013 yılında polis, reşit olmayanlara yönelik cinsel saldırı, tecavüz ve fuhuş dahil olmak üzere, toplam 8.600 cinsel suç kaydı oluşturdu. 2015 yılında bu dosyaların sayısı 7700’e kadar geriledi. 2018 yılında ise 9100’e çıktı. Polise göre bu artışın başlıca nedeni 2017 yılında başlatılan “Me Too” hareketi. 

2019 ve 2020 yılarında açılan cinsel suç dosyalarının sayısı düşse de 2021 yılından itibaren artmaya başladı. Geçtiğimiz yıl ise sayı neredeyse 10 binlere kadar ulaştı. 

Polis kayıtlarından elde edilen verilere göre 2021 yılında 2265 cinsel saldırı ve 2400 tecavüz kaydı oluşturulurken, 2022 yılında cinsel saldırı sayısı 2955’e ve tecavüz sayısı ise 2885’e çıktı.

Toplum içinde artan farkındalık
CBS’e göre bu artışın başlıca nedenleri arasında toplum içerisinde cinsel suçlara yönelik farkındalığın artması gelmekte. Örneğin The Voice of Holland'ın perde arkasındaki suistimaller geçen yılın başında gün yüzüne çıktığında büyük yankı uyandırmıştı.

Ancak kurum mağdurların polise gitmek konusunda çok çekingen davrandığını ve bunun da dikkat çekici bir nokta olduğunu belirtiyor. 2021'de cinsel saldırı mağdurlarının yalnızca yüzde 11,5'i yaşadıklarını polise bildirdi. Diğer suçlarda bu oran yüzde 37,5 civarında seyretmekte.

Cinsel suç dosyalarının çok uzun süreçli vakalar olduğunu belirten bir polis uzmanı bunun nedeninin vakaların genellikle karmaşık bir yapısı olmasından kaynaklandığını dile getirdi. Bazı durumlarda mağdurlar suçu ihbar etmeden önce uzun bir zaman geçiriyor. Kayıtlara göre geçen yıl tecavüz ihbarlarının neredeyse beşte biri daha önceki yıllarda gerçekleşmiş vakalar. 

Çevrenin olası anlayışsızlığı veya inançsızlığı korkusu
Centrum Seksueel Geweld (CSG) yetkililerine göre geçen yıl yapılan 9900 suç duyurusu aslında buzdağının görünen yüzü ve asıl rakamlar çok daha yüksek. CSG yönetim kurulu üyesi ve direktör Iva Bicanic “Boyut ve etki, sayıdan çok daha büyük” şeklinde ifade ederken, birçok mağdurun polise gitmek bir yana evden dahi çıkamadığına dikkat çekti.

Bicanic “Başkalarının vereceği reaksiyondan korkuyorlar. Çevrenin olası anlayışsızlığı veya inançsızlığı da rol oynuyor. Ağızlarını kapalı tutarak buna engel oluyorlar.” dedi.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.