Hollanda’da yaşayan Özbek yazar Shahodat Ulug’un "Jayhun Epkinleri  (Ceyhun’nun Soluğu)” adlı romanı Hollandaca ve Türkiye Türkçesine çevrilecek. 

Hayatı tv dizilerine konu olan Özbekistan tarihinin önemli şahsiyetlerinden Celaleddin Harzemşah’ın hayatı ile ilgili 3 ciltlik roman için çevirmen arayışına başlandı. Bu kapsamda Kardeş Kalemler Dergisi ve Avrasya Yazarlar Birliği başkanı dr. Yakup Ömeroğlu ve Hollanda’dan yazar Ahmet Suat Arı ile ilk görüşmeler yapıldı. 

Burhanettın Carlak ve yazar Sharif Ahmedov’un da hazır bulunduğu toplantıda Harzemşah’ın Türk tarihi bakımından ortak bir değer olarak ortaya kondu.

Şubat ayında Ali Şir Nevai’nın 581. Yılı doğum günü münasebeti ile online olarak edebiyat sohbeti düzenlenecek. Sohbet programına Özbekistan’dan Gülnaz Sattarova konuşmacı olarak katılacak. 

Jayhun Epkinleri  (Ceyhun’nun Soluğu) romanı 

Jayhun Epkinleri  (Ceyhun’nun Soluğu) romanının ilk satırından itibaren Kur'an sembolleri ve şiirsel şehvetli bir dille doygun, okuyucuyu geçmiş eski günlere götürür, burada – Mawarannahr'da (Ceyhun Nehrinin Ötesindeki Ülke) İmparatorluk kanatlarını Kafkaslardan Pamir ve Tian Shan'a, Basra Körfezi'nden Dicle-Fırat'a kadar genişleten Harzemşah-Anuşteginiler'in güçlü hanedanı tarafından rakipsiz olarak yönetildi. 

Görünüşe göre Harezm'in görkemli yüzyılı, imparatorluğun doğu sınırlarında Cengiz Han ile bilinmeyen "vahşi kabileler" ortaya çıkana kadar ne sınırlayacak ne de bitecekti. Sonra devletin tüm kusurları ve Sultan Muhammed Alouddin'in korkaklığı ortaya çıktı - düşmana uygun bir geri dönüş yapmak yerine, her kasabayı ayrı ayrı savunmasını emretti ve onları esasen kaderin insafına bıraktı. 

Maveraünnehir'in Moğol güruhu tarafından rahatsız edildiği kritik bir anda, varis Celaleddin Manguberdi imparatorluğun yönetimini kendi eline aldı ve düzeltmeye çalıştı. Celaleddin, fatihlere karşı yapılan savaşlar sırasında askeri dehasını gösterdi, henüz başarısızlığı bilmeyen bir adamı birkaç kez yendi. Genç padişahın cesaretine öfkeli ve hayran olan Cengiz

Han, oğullarına şöyle dedi: "Her baba böyle bir oğul hayal eder."

Ama ne yazık ki, kahramanca çabalara rağmen Maveraünnehir umutsuzca kaybedilmişti. Kalbinde intikama susamış Sultan Celaleddin, bir avuç askeriyle "tepeyi aşmış" ve atının toynaklarına ulaştığı her yerde, küllerden doğan bir anka kuşu gibi, çoktan yitirilmiş ama yine de sevilen vatanın etrafında yeni bir imparatorluk kurmuştur. Bir asır sonra Türkistan Kurtarıcı'nın en parlak yıldızı - Sahipkiran Emir Timur'un yıldızı parlayana kadar uzun bir süre Cengizoğulları altında acı içinde kıvranacak bir vatan.

"Jayhun Epkinleri (Ceyhun’nun Soluğu)” romanının tarihsel temeli budur. Daha önce de belirtildiği gibi, bu kitabın avantajlarından biri, bu eseri okumaya başlayan herkese o uzak olaylara ortak olmaya çalışan, geçmiş gün karakterlerinin acılarıyla empati kuran zarif anlatım tarzıdır.

Timurlu dönemi tarihi konusunda yetkin bir uzman olan, en tanınmış Özbek şairi Hurşid Davron, "Bu kitabın diğer tipik tarihi romanlardan farkı, yazarın dikkatimizi sadece büyük tarihi şahsiyetlerin hayatına ya da tarihi romanlara çekmemesidir. Dönemin sosyo-politik olaylarını, aynı zamanda özel bir aşkla sıradan insanların hikayesini, özlemlerini ve umutlarını anlatıyor.Yani büyük bir imparatorluğun trajedisine, içinde yaşayan insanların kaderlerinin prizmasından ve elbette tanık oluyoruz".

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU