Rabobank gıda sektörü müdürü Martijn Rol, Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşın bir sonucu olarak tahıl fiyatlarının yüzde 30 artmasını beklediğini açıkladı. Yakında Hollanda’da da ekmek, bisküvi, kek gibi ürünlerin zamlanacağı tahmin ediliyor.

Martijn Rol açıklamasında yaşanan bu savaştan dolayı sadece tahıl değil aynı zamanda Ayçiçek yağının ve buna bağlı olarak diğer yağların da zamlanacağını belirtirken, yağ fiyatlarındaki artışın, şampuan ve soslar gibi diğer birçok kaleme de etki edeceğini kaydetti.

Tüketicinin yakın bir zamanda bu zamları cebinde hissetmeye başlayacağını belirten Rol, “Süpermarketler hala fiyatları yükseltmekte tereddüt ediyor ve üreticilerle zorlu pazarlıklar yürütüyor, ancak bir kısmı mecburen etiketlere yansıtacak. Bundan kaçamazsın.” şeklinde ifade kullandı.

Gaz ve elektrik fiyatları da artıyor
Tahılın yanı sıra gaz ve elektrik fiyatlarındaki artışı değerlendiren ABN AMRO ekonomistleri, bu yıl enerji fiyatlarının nispeten yüksek seviyede seyredeceğini, doğal olarak bu artıştan gıda ticareti ve işleme üzerinde de doğrudan veya dolaylı olarak etki yaratacağını kaydetti.

Yüksek enerji fiyatları gıda endüstrisini doğrudan etkiliyor. Bu sektörde gıdaları ısıtmak, soğutmak ve işlemek için çok fazla gaz ve elektriğe ihtiyaç duyuluyor.

Tarım ve Gıda Sektörü Ekonomisti Nadia Menkveld bu durumu şu şekilde açıklıyor; “Dolaylı bir etkinin olacağı göze çarpıyor. Sanayide hammadde ve hizmet alımı için daha yüksek fiyat ödenmek zorunda kalınıyor. Örneğin domates ve tahıllar tıpkı nakliye ve paketleme gibi, daha yüksek üretim maliyetlerinin bir sonucu olarak daha pahalı hale geldi. Şu an için herhangi bir eksiklik gözükmüyor ancak bu konudaki belirsizlik artıyor.”

Bir kaç faktör etkili
Yüksek enerji fiyatlarının yanı sıra talebin ve nakliye fiyatlarının artması ve işgücünde azalma, gıda fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskı yarattı. Öte yandan bazı hasat ve süt üretiminde düşüş yaşandı. 

ABN AMRO'nun tahminine göre; bu faktörlerin birleşimi, diğerlerinin yanı sıra özellikle süt ürünleri, tahıl ve yağlarda, bu yılki dünya piyasa fiyatlarını yüzde 30 artıracak ve olağanüstü yüksek bir seviyeye ulaşmasına neden olacak.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın