Bu yıl mart ayında yapılacak seçimlerde Rotterdam Büyükşehir Belediyesi (Anakent) PvdA Partisi aday listesinde 11'nci sırada yer alan Oktay Ünlü: "Yoksulluk ve ayrımcılık Rotterdam’a yakışmıyor. Bunu birlikte değiştirelim" sloganıyla seçim çalışmalarına başladı. 

Ünlü, çıktığı seçim yarışındaki düşüncelerini ve seçilmesi halinde şehre sunacağı katkıları Sonhaber’e anlattı.

1978 yılında aile birleşimi ile Hollanda’ya gelen Oktay Ünlü, aslen Kayserili ve Rotterdam’da büyüdü. Eğitimi sonrasında 2001 yılında mali danışmanlık sektörüne atılan Ünlü, halen bu alanda hizmet veriyor. 

“1978 senesinde geldiğim Rotterdam ile bugünkü Rotterdam arasında dağlar kadar fark var.” diyen Ünlü,  yoksulluk ve ayrımcılığın Rotterdam’a yakışmadığını ve şehirde artan ‘sert siyasi çekişmelere', 'kültürler ayrımcılığına', ‘etnik dışlamaya’ karşı çıkılması gerektiğini savunuyor. 

Ünlü bu konuda şunları dile getiriyor; “Dar gelirlileri enerji fiyatları ve kira artışları altında ezdirmemek gerekiyor. Aynı zamanda göçmen kökenliler arasındaki yoksulluğun giderilmesi, öğrencilerin staj yeri bulmasına kalıcı çözüm bulunması, gençler arasında işsizliğin azaltılması, bakım ve sağlık alanlarında iyileştirilmelerin yapılması gerekiyor. Bunları halkla bütünleşmiş bir belediye yapabilir.”

Bölge belediyesinden Anakent Belediyesine…
Rotterdam’ın Kralingen-Crooswijk bölgesinde 12 yıldır belediye meclis üyesi olarak görev alan Ünlü, bu bölgede, her fırsatta belediyenin sunduğu fırsat ve imkânların adaletli bir şekilde her kesime ulaşmasına gayret ettiğini belirterek, aynı çalışmayı Rotterdam Belediyesinde de sürdürmek istediğini belirtiyor.

Her dört çocuktan biri okula aç gidiyor!

Yıllardır siyasetçi kimliğinin yanı sıra Türkler için Danışma Kurulu (İOT), Gıda Bankası, Kızılhaç ve birçok sağlık kurumunda gönüllü olarak da aktif görev alan Ünlü, bu kurumlarda karşılaştığı insanlar ve hikayeler ışığında, şehirde değişikliklerin yapılması gerektiğini savunuyor. 

Oktay Ünlü, yüzde 51’i göçmenlerden oluşan, 750 bin nüfusa sahip Rotterdam kentinde her dört çocuktan birinin okula aç gittiğini belirtirken, “Araştırmalara göre Rotterdam'da 100 bin civarında insanımız açlık sınırında yaşıyor. Rotterdam gibi bir şehirde, bunların olmaması lazım! Gıda Bankası'nı değerlendirenlerin yüzde 80'i maalesef yabancılar. Ne yazık ki, büyük bir bölümü Müslüman kökenliler. Bu konuda herkes elini taşın altına sokmalı. Sorumluluk almalı.” diyor.

İş pazarı
Hollanda’nın milli gelirinin yüzde 24’ü Rotterdam Liman Bölgesinden karşılanıyor. Bu kadar zengin bir bölgede yer alan Belediyenin işsizlik ve yoksulluk konusunda yapması gereken çok şeyi olduğuna inandığını belirten Oktay Ünlü, bu konuyu “Gençlerimizin en büyük sorunlarının biri de staj yeri bulamama. Günümüzde bile hala gerek kıyafeti gerekse saçının rengi veya adının Ayşe, Hasan olması gibi nedenlerle gençlerimiz staj yeri bulamıyorsa, iş görüşmesine çağrılmıyorsa Rotterdam'da çok büyük bir sorun var demektir.” şeklinde açıklıyor.

Eğitim ve güvenlik 
2000 ile 2015 yılları arasında cezaevlerindeki hizmetleri denetleyen kurulda da görev yapan Ünlü, ceza alan gençlerin büyük çoğunluğunun eğitimsiz ve diplomasız olduğunu vurgularken, eğitimde fırsat eşitliği yaratılmasının şart olduğunu belirtiyor.

Ünlü, günümüz meslek okulu mezunlarının iş bulma şansının gittikçe artığını belirtirken, ancak bazı okul ve öğretmenlerin gençlerimizi ön yargı ile değerlendirerek yüksekokul ya da üniversite yerine daha düşük seviyeli okullara yönlendirildiğini söylüyor. 

“Gençlerimiz istemedikleri bir eğitime başlıyor ve genelde eğitimlerini yarıda bırakıyorlar. Avukat, doktor, yönetici olan birçok insan tanıyorum. “ diyen Ünlü, bu gençlerin hem enerji hem de zaman kaybettiğini dolambaçlı yollardan geçerek yüksekokul diploması aldıklarını dile getiriyor. 

Ünlü, şehirde dikkat çeken bir başka noktanın da güvenlik olduğunu ve yabancı düşmanı aşırı sağcı şiddet gruplarının çoğaldığını belirtiyor. Ünlü terör tehdidi bahanesi ile bütün Müslümanları ve diğer göçmen kökenlileri potansiyel tehlike gören anlayışa fırsat verilmemesi ve bu konunun üzerinde ciddiyetle durulması gerektiğini vurguluyor. 

PvdA iyi yönde ilerliyor

“Muhalefet Partisi olmak da iyidir ama bir partinin amacı en azından iktidara ortak olmaktır.” diyen Oktay Ünlü partisinin geçmişte göçmenlere yönelik birçok yasa tasarısının meclisten geçmesine vesile olmak gibi güzel işlere imza attığını ancak bazı hatalar da yaptığını dile getiriyor.

Partinin tabandan gelen ırkçı tepkilerin esiri olamaması gerektiğini, örneğin ek ödenek alan insanların vergi dairesi tarafından suçlu kategorisinde muamele görmesi konusunda bir tek PvdA’nın kendi liderini görevden aldığını belirten Ünlü “Bu partimin iyiye gidişine işaret ediyor. Bunda benim gibi içerde kalıp, partiyi yoksullardan ve ezilmişlerden yana bir çizgiye çekenlerin duruşu önemlidir. Çünkü PvdA günü birlik heveslilerin eline bırakılmayacak kadar önemli bir partidir.“ şeklinde açıklıyor.

Koronadan çıkışta gereken desteği görmek için oyunuzu kullanın
Belediye Meclisi seçimlerinde seçmeni sandık başına gitmeye davet eden Oktay Ünlü, herkesin demokratik oy hakkını kullanması gerektiğini vurguluyor. 

Ünlü son olarak oy vermenin önemine değinerek şunları dile getiriyor: “Sandık 50 metre yakınımızda. Korona sürecinden çıkarken toplumun bütün kesimlerinden fedakârlık beklenecek. Ağır yük yoksulların ve alt gelir seviyesinde olanların sırtına yıkılmamalı. Verilecek teşvikler adaletli dağıtılmalı. Daha çok sosyal konut yapılmalı. Gençlere iş ve staj konusunda belediye örnek olmalı. Bunlar için oy kullanın. Bu gününüzü ve geleceğinizi düşünün. Kaderiniz kendi ellerimizde. 
Kendimiz gidip oyumuzu kullanamaz isek vekalet verip oy kullanalım. Sesinizi duyurmak için oyunuzu kullanırsanız, bende sizin sesiniz olurum. 14-15-16 Mart 2022 günlerinde uygun bir zamanımızda lütfen 5 dakikamızı ayırıp, oyumuzu kullanalım!” 

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın