The New York Times'ın (NYT) haberine göre, ABD merkezli çokuluslu Johnson and Johnson, federal hükümet ve sağlık yetkililerinin aşıyı teşvik etmek için yaptığı büyük baskı nedeniyle geçtiğimiz yılın sonlarında COVID-19 aşısının üretimini askıya aldı.

Üretimdeki duraklamanın geçici olduğu bildiriliyor, ancak Hollanda'nın Leiden şehrinde aşıyı üreten tek fabrika, görünüşe göre odağını potansiyel olarak daha karlı bir aşı üretmeye kaydırdı.

Omroep West’e bir açıklama yapan şirket yetkilisi, Hollanda’daki üretim tesisinin devam edeceğini açıkladı.

Şirket açıklamasında "Gerekli ilaçlarımızı dünyanın dört bir yanındaki hastalara ulaştırma ve yenilikçi yeni ilaç ve aşı hattımızı daha da geliştirme yükümlülüğümüz olduğu için üretim tesislerimiz birden fazla ürün üretiyor." ifadesi yer aldı.

Şirket içindeki kişilere göre, aylarca sürecek ara nedeniyle yüz milyonlarca daha az aşı üretilecek. Times'a göre, Leiden fabrikasında büyük bir aşı stoğu bulunuyor ve bu nedenle geçici durdurmanın teslimatları etkileyip etkilemeyeceği belli değil.

Zamanlara konusunda endişeler var

Aşıyı dünya çapında dağıtan kuruluşlar, NYT'ye üretimdeki duraklamadan habersiz olduklarını söylerken, bazıları zamanlama konusunda endişelerini dile getirdi. 

Afrika Birliği aşı dağıtımının eş başkanı Dr. Ayoade Alakija, “Gelişmekte olan dünyadaki insanların yaşamları tehlikedeyken, herhangi bir şeyin üretim hatlarını değiştirmenin zamanı değil” dedi .

Pfizer ve Moderna aşılarından farklı olarak, Johnson and Johnson aşısı, tek doz yapılıyor. Janssen'in iki ana müşterisi, Afrika Birliği ve yoksul ülkeler için aşıları düzenleyen ortaklık olan Covax.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın