ABN AMRO Bankası Amsterdam'da bulunan Sosyal Tarih Enstitüsü'ne (IISH) yaptırılan araştırma sonuçlarını yayınladı. Araştırmada ortaya çıkan sonuçlar bankanın selefi şirketlerinin ve kurucularının 18. ve 19. yüzyıllarda köle ticaretinde aktif rol oynadığını ortaya çıkarttı. Banka yaşananlar için özür diledi.

ABN AMRO tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamada; araştırmanın, kurucu şirketlerden Hope & Co.'s'un köle ticaretinin yanı sıra tarım işlerinde köleleri çalıştırdığı, Mees en Zoonen isimli diğer bir kurucu şirketinse köle taşıyan gemileri ve elde edilen ürünleri sigortaladığını ortaya çıkarttığı belirtildi.

ABN AMRO, kurucusu olan şirketlerin 18. ve 19. yüzyıldaki köle ticaretine aktif şekilde dahil olarak tarif edilemez acılara sebebiyet verdiği gerekçesiyle özür dilediğini açıkladı.

Açıklamada, araştırmanın başında bulunan Dr Pepijn Brandon'in "ABN'nin seleflerinden Hope & Co.'s 18. yüzyılın sonunda finansal açıdan Hollanda'daki en büyük şirket haline geldi ve köle ticareti bunda önemli bir etkendi." şeklindeki ifadelerine yer verildi.

Bankanın CEO'su Robert Swaak, bu durumu telafi edemeyeceklerini ve tarihi gerçekleri kabul ederek özür dilediklerini belirtti.

Bankanın köle ticaretinin mağduru olan kişiler ve topluluklarla diyalog halinde olduğuna değinilen açıklamada, mağdurlara tazminat ödenmesi yerine köleliğin getirdiği tarihi mirası ortadan kaldırmanın amaçlandığı kaydedildi.

Hollanda'da daha önce Amsterdam, Rotterdam ve Utrecht Belediyeleri ülkenin köle ticaretindeki rolü sebebiyle özür dilemişti.

Hollanda'nın kölelik tarihi
Hollanda, Amerika kıtasından Asya'ya, Afrika'dan Güney Amerika'ya kadar birçok bölgede sömürgecilik yaptı.

17. yüzyıldan itibaren Afrika kıtasında sömürge oluşturmaya başlayan Hollanda; Fildişi Sahili, Gana, Güney Afrika, Angola, Namibya ve Senegal'de birçok koloni kurarak bu ülkelerdeki doğal ve insani kaynakları kullandı.

Hollanda'nın, Afrika'daki sömürge izlerinden en bilineni Khoikhoi halkına yönelik katliamları oldu. Hollanda, 1659, 1673 ve 1674-1677'de Khoikhoi'yi köleleştirmek için büyük katliamlar yaparak binlerce Afrikalıyı öldürdü, evlerine ve arazilerine el koydu ve köle olarak kaçırdı.

Hollanda, Asya'daki köle ticaretini de elinde bulunduruyordu. Madagaskar, Endonezya, Hindistan ve Sri Lankalı köleler çalıştırıldı. Bazı dönemlerde sömürgelerdeki bir Hollandalıya yaklaşık 200 köle düştüğü görüldü.

Hollandalıların Asya'da da yaklaşık 1 milyon 135 bin kişiyi köleleştirdiği tahmin ediliyor.

Hollanda 1814'te resmi olarak köle ticaretini sona erdirse de Surinam ve Hollanda Atilleri'nde köleliğin resmi olarak kaldırılması ve kölelerin özgürleştirilmesi 1 Temmuz 1863'te gerçekleşti. Kölelik bu tarihten sonra da resmi olmasa da fiilen 1 Temmuz 1873'e kadar devam etti. Bu tarihe kadar Surinam'da 33 bin, Hollanda Antilleri'nde de 11 binden fazla köle çalıştırıldığı belirtilmekte. 

Hollanda’da her yıl 1 Temmuz'da köleliğin kaldırılması gününü anmak için Keti Koti Festivali (kırık pranga) yapılıyor.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın