Hollanda’nın en büyük havalimanı Schiphol, uçak şirketlerinden aldığı alan ücretlerine zam yaptı. Bu kararla birlikte 1 Nisan’dan itibaren alana inen ve kalkan uçaklar yüzde 9 daha fazla ödeyecek.

Havayolu şirketleri Schiphol’ün kararına karşı daha önce Hollanda Tüketici ve Piyasa Gözetim Kurumu (Autoriteit Consument & Markt - ACM)’na  başvurmuştu ancak, Schiphol’ün bu kararı önümüzdeki günlerde bilet fiyatlarına yansıyacak.

Hollanda Kraliyet Havayolları KLM tarafından dün yapılan açıklamada alan fiyatlarına getirilen bu zam nedeniyle bilet fiyatlarının da pahalanacağını belirtildi. Schiphol’ü en yoğun şekilde kullanan Easyjet ise geçtiğimiz günlerde bilet fiyatlarının ortalama 11 euro artacağını duyurmuştu.

Schiphol yönetimi alan vergilerine bu yıl yüzde 9, önümüzdeki yıl yüzde 12 ve 2024 yılında da yine yüzde 12 zam yapmayı planlıyor.

Alan yönetimi zam kararının gerekçesi olarak sürdürülebilirliğin artırıla bilmesi için yapılan ödemeleri gösteriyor. Bunun yanı sıra korona krizi nedeniyle 1,6 milyar euroluk bir gelir kaybı yaşandığını belirten Schiphol, yaşanan kaybın 318 milyon euroluk bölümünün havayolları şirketleri tarafından karşılanmasına ve bu nedenle alan ücretlerinin yükseltilmesine karar verdi.

Havalimanına ödenen ücretin artırılmasına itiraz eden KLM kararı "mantıksız, uygunsuz ve kabul edilemez" olarak niteledi. Havayolu şirketlerinin de korona nedeniyle kayıp yaşadığını dile getiren  KLM, bu karara karşı bilet fiyatlarının da mecburen pahalanacağını kaydetti.

Birçok havayolu şirketi Schiphol’ün zam kararını geçtiğimiz aylar içinde Hollanda Tüketici ve Piyasa Gözetim Kurumu (ACM)’na başvurarak itiraz etti. Ocak ayında bir açıklama yapan ACM Schiphol'ün zam yapmasına izin verildiğini söyledi ancak, başvuruyu değerlendirmek için zamana gerek olduğunu kaydetti. Bir ACM sözcüsü dün yaptığı açıklamada, bu ay içinde kurumun bir karar açıklayacağını duyurdu.

Foto: Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın