Dünya genelinde yaşanan pandemi nedeniyle akaryakıt satışlarının azalması, petrol tüketimini önemli ölçüde düşürdü. Hollandalı Royal Dutch Shell şirketi, 2019 yılında 16 milyar dolar kar elde ederken, 2020 yılının son çeyreğinde yaşanan 4 milyar dolarlık zararla birlikte toplam 21.7 milyar dolar rekor zarar açıkladı.

Şirket, II.Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez 2020 yılında hissedarlara temettü ödemelerini düşürmek zorunda kaldı. Shell 2020 yılının üçüncü çeyreğinde 2022 yılının sonuna kadar 7 bin ila 9 bin kişi arasında işten çıkarmalar yapacağını ilan etmiş, Hollanda'da ise çoğu ofis çalışanları olmak üzere 900 kişinin işine son vereceğini açıklamıştı. 

Yapılan son açıklamalarla birlikte, dünya çapında bulunan rafinerilerin sayısını 14'den 6'ya düşürmeye hazırlanan Shell, Hollanda'da Pernis ve Moerdijk'ta bulunan rafinerileri ise kapatmayı düşünmüyor. Dünya genelinde bulunan istasyonlarının sayısını ise 10 bin artırarak 55 bine çıkarmayı hedefliyor.

Öte yandan diğer büyük petrol şirketleri olan Amerikan ExxonMobil 2020 yılında 22.4 milyar dolar ve İngiliz BP ise 5.7 milyar dolar zarar ettiğini açıkladı.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU