Vergi Dairesinin bazı vatandaşlar için, aynı Çocuk Bakım Ödeneklerinde olduğu gibi, Kira, Sağlık ve Çocuğa bağlı Yardım ödeneklerinde de önyargılı kararlar aldığı ortaya çıktı. Kurum; ödeneklerden kaynaklı mağduriyetlerde, acil yardım ihtiyacı oluşan vatandaşlara, Çocuk Bakım Yardımı Mağdurları Servisi ile iletişime geçme çağrısında bulundu.

“Önyargılı olduk ve vatandaşa hiç fırsat vermedik”
Yapılan yanlışı kabul eden ve düzeltmek için yollar arandığını belirten Vergi Dairesi, hükümetin de geçtiğimiz yıl tüm ödenek mağdurlarına tazminat ödemeye karar verdiğini kaydetti.

Vergi Dairesinin resmi açıklamasında; kurumun önyargılı davrandığı belirtilirken şu ifadelere yer verildi; “’Önyargılı olmak’, en başından itibaren vatandaşların muhtemelen ödenek hakkı olmadığını varsaydığımız anlamına geliyor. Geriye dönüp baktığımızda, çoğu zaman çok hızlı sonuçlar çıkardığımız ortaya çıkıyor ve bunun sonucu olarak, vatandaşlara ödeneğe hak kazandıklarını ispatlamaları için çok az veya hiç fırsat vermedik. Bu nedenle kişiler (haksız yere mağdur olanlar) gereksiz yere uzun süre belirsizlik içinde kalmış, maddi açıdan dezavantajlı duruma düşmüş ve adalet duyguları etkilenmiştir.”

Tazminat verilecek ama nasıl?
Geçtiğimiz yıl 29 Ekim 2021 tarihinde Temsilciler Meclisine yazılı bir açıklama yollayan dönemin Devlet Sekreteri Van Huffelen konut yardımı, sağlık yardımı ve çocuk bütçesindeki hatalar nedeniyle mağdur duruma düşen vatandaşlara tazminat verileceğini duyurdu.

Verilmesi düşünülen tazminat için iki farklı yol izlenebileceği belirtilmekte. Ancak bu planın nasıl ve hangi ölçüde işleyeceği Temsilciler Meclisinde yapılacak görüşmeler sonucunda belli olacak. Vergi Dairesine göre karar alınması, kararın incelenip uygulanabilirliğinin test edilmesi ve mağdurlara tazminat ödenmeye başlaması ancak 2022 yılının içinde gerçekleşecek.

Düşünülen plana göre tazminatlar şu kurallara göre ödenmeye başlayacak:

  • Kurumsal önyargılarla mağdur edilen vatandaşlar, geri ödenmesi istenen miktarın %130'u oranında tazminat alma hakkına sahiptir.
  • Kişisel taksitle yapılandırma talebi reddedilen vatandaşlar, geri ödenmesi istenen miktarın %30'u kadar tazminat alma hakkına sahiptir.

Acil durumlarda Vergi Dairesine başvurun!
“Bu düzenlemeyi şekillendirmek için çok çalışıyoruz.” diye açıklama yapan kurum, ödenek mağdurlarının nasıl ve hangi durumlarda tazmin edileceğini, konu netleşir netleşmez web sitesi üzerinden açıklanacağını belirtiyor.

Açıklamada;  örneğin kira yardımı, sağlık yardımı ve/veya çocuğa bağlı yardım ödeneklerinden kaynaklı olarak aşırı mağdur olan ve acil yardıma ihtiyacı bulunan vatandaşların, 0800 - 2 358 358 numaralı telefondan (ücretsiz) Çocuk Bakım Yardımı Mağdurları Servisini (Serviceteam gedupeerden Kinderopvangtoeslag) arayarak, bilgi alması gerektiği belirtildi. 
Konu ile ilgili detaylı bilgi almak için ve aciliyetinizi iletmek için bu linki de tıklayabilirsiniz.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın