Hollanda Merkezi İstatistik Bürosu (Centraal Bureau voor de Statistiek - CBS) verilerine göre 2022 yılının ilk haftasında tahminen 3 bin 450 kişi hayatını kaybetti. CBS’e göre bu sayı geçen yılın aynı dönemine göre 150 kişi daha fazla ancak 2021’in son haftasına göre 171 kişi daha düşük.

CBS, normal dalgalanmaların üzerinde ölüm gerçekleştiğinde elde edilen verileri “aşırı ölüm dalgası” olarak nitelendiriyor. Buna göre 2021 yılı aralık ayının son haftası 3 bin 621 ölüm vakasıyla “aşırı ölüm” olarak kayda geçmiş oluyor. 

Hollanda’da en yaşlı grup arasında ölüm oranlarındaki düşüş nedeniyle ortalama sayılarının da normale döndüğü belirtiliyor. Ancak CBS verileri, 80 yaşın altındaki gruplarda ölüm sayılarının arttığını gösteriyor.

CBS'e göre, geçen yıl ağustos ayının başından bu yana, görünürde bir sebep olmaksızın normalden çok daha fazla insan hayatını kaybetti. 

Aşırı ölüm üzerine araştırma 
Bazı örgütler ve bir dizi bilim insanı ile birlikte Temsilciler Meclisi Aralık ayı içindeki aşırı ölümlerle ilgili araştırma yapılmasını istemişti. RIVM ve CBS tarafından yürütülen araştırmanın ilk sonuçlarının şubat ayı içinde alınması beklenmekte.

Araştırmanın; aşırı ölüm oranlarıyla, ‘Sağlık bakımındaki gecik ve yalnızlık’ gibi faktörlerle ve/veya ‘aşılarla’ bir ilişkisinin olup olmadığını da netleştirmesi beklenmekte. 

Ölüm oranları 80 yaş üstünde düşüyor, 80 yaş altında yükseliyor
Son haftalarda ölüm oranlarındaki düşüş özellikle 80 yaş ve üzerindeki grupta görülüyor. 65-80 yaş arası grupta ölüm oranları son üç haftada yaklaşık aynı kaldı. 65 yaş altı kişilerde ise hafif bir azalma kaydedildi.

Yılın ilk haftası 80 yaş ve üstü grupta tahminen 1.850 kişi, 65 ila 80 yaşları arasındaki grupta 1.150 kişi hayatını kaybetti. Elde edilen veriler 65-80 yaş grubu içinde aşırı ölüm sayılarının devam ettiğini gösteriyor. 

2022 yılı ilk haftasında hayatını kaybeden 65 yaşın altındaki kişilerin sayısı tahminen 450 kişi. Bu gruptaki ölüm sayılarında hafif bir düşüş olduğunu belirten CBS, yine de aşırı ölüm dalgasının bu grup için de geçerli olduğunu kaydetti.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU