Ülke genelindeki orta dereceli okul öğrencilerinin eğitimi, artan öğretmen açığından olumsuz etkileniyor. Üç ay boyunca Hollandaca dersi yapılamayan, bazı dersleri seçemeyen veya altı ay içinde matematik dersini beş farklı öğretmenden alan öğrencilerin sayısı giderek artıyor. 

Çocukların öğretmen açığı nedeniyle eğitimde geri kalmasını mercek altına alan NOS, yaptığı bir anket vasıtasıyla konunun ne kadar ciddi bir boyuta geldiğini gösterdi.

NOS Stories tarafından yaklaşık 100 okulda yapılan bir araştırmaya göre, hemen hemen tüm okullarda aksaklıklar yaşanıyor. 

Boşalan kadroları doldurmak zorlaşıyor
Tükenmişlik sendromu nedeniyle geçici olarak görev yapamayan bir öğretmenin yerine yeni bir öğretmen bulmak, giderek daha fazla problemli hale gelmeye başladı.

CNV Eğitim sendikasından Manon van Essen, bu sorunun artık sadece büyük şehirlerde veya düşünüldüğü gibi Batı’da olmadığını, küçük yerleşim alanlarında da aynı sorunun yaşandığını belirtiyor.

Eğitim alanında en büyük iş sitesi olan MeesterBaan yetkilileri de boş pozisyonlar için verilen iş ilanlarında artış olduğunu doğruladı. 

Geçen yılın aynı dönemine göre bu yıl iki katından fazla açık iş ilanı bulunduğunu belirten site yetkilisi, on yıl önce, açık pozisyon sayısının 3 ila 4 bin arasında seyrettiğini, geçen yıl ise bu rakamın 18 bine çıktığını ve artmaya devam ettiğini belirtti.

Bunun yanı sıra bir de ‘gizli eksiklikler’ bulunmakta. Okullar geçici olarak dersleri iptal ediyor, ders saatlerini kısaltılıyor, sınıfları birleştiriyor veya müfredattan tamamen kaldırıyor. Buna ek olarak açık kadro için yeni iş ilanı yayınlamıyor. Bu seçenekler görünür değildir, ancak çocukların eğitim kalitesini etkileyebiliyor.

Öğrencilerin eğitimi aksıyor
NOS Stories tarafından ülkenin dört bir yanından bin yüzden fazla öğrenci arasında yapılan bir anket de aynı resmi ortaya koyuyor. On öğrenciden dokuzu, öğretmenlerin devamsızlığı nedeniyle derslerin düzenli olarak iptal edildiğini belirtiyor.

Öğrencilerin dörtte birinden fazlası bir dersi birçok farklı öğretmenden aldığını ve her on öğrenciden biri de en az bir dersin müfredattan kaldırıldığın belirtiyor. Öğrencilere göre, sorunların çoğu Hollandaca, matematik ve İngilizce derslerinde yaşanıyor.

Öğretmen açığından etkilendiğini belirten öğrencilerin sayısı oldukça yüksek. Çocuklar genelde bu sorun yüzünden notlarının kötüye gittiğini, öğrenmede sorun yaşadığını ve ders kalitesinin düştüğünü bu nedenle de daha fazla çaba harcamak zorunda kaldığını belirtiyor. 

Çözüm nasıl olmalı?
Bijlmer Açık Okul Topluluğunun müdürü Maryse Knook sorunu çözüme ulaştırmak için Amsterdam’da yaklaşık 23 okulun aralarında anlaşma yatığını belirtti. 

Knook “Gelecekte, öğrencilerin mentora soru sorabileceği daha büyük öğrenme alanları yaratabiliriz. Bu alanlarda görev alacak kişiler öğretmen olmak zorunda da değil, Gençlik Merkezi veya Gençlik Koruma Merkezlerinden de gelebilir.” dedi.

Barneveld’deki  het Johannes Fontanus College ise bunu bir adım ileriye götürerek şöyle bir açıklama yaptı: Eğitim bitiminde, okudukları orta okulda çalışmaları şartıyla, öğrencilerin eğitim masraflarını karşılamak. Ancak bu gençlerin eğitimi bitene kadar uzun yıllar geçeceğinden, okul yönetimi şimdiden üst sınıflardaki öğrencileri alt sınıflara ders vermek için yönlendirmiş durumda

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın