Maastricht Üniversite tarafından yapılan bir araştırmada ortaya çıkan sonuçlara göre Hollanda’daki sigara tiryakileri bir paket sigara için yüksek miktarlarda ödeme yapmaya şimdiden hazır.
 
Trouw ve AD gazetelerinde yayınlanan bir haberde Maastricht Üniversite tarafından yürütülen bir araştırmaya yer verildi. Bin beş yüz sigara kullanıcısıyla yapılan araştırmada katılımcılara tek bir sigaranın fiyatının 0 ila 6 euro arasında olsa, ne kadar sigara içecekleri soruldu. 

Araştırmadan çıkan sonuçlara göre; sigara içenleri bu alışkanlığından caydırmak için bir paket sigaranın fiyatı en az 60 euro olmalı. “Bir paket sigaranın fiyatı  12 euro olsaydı, sigara bağımlılarının sadece yüzde 10'u sigarayı bırakırdı.” Sonucuna ulaşan araştırmacılar,  sigara bağımlılığı olan kişileri caydırmanın çok zor olduğunu ve paranın burada rol oynamadığını söylüyor. 


Araştırma sonucu

Şuanda Hollanda piyasasında bir paket sigara ortalama 8 euro, başka bir değişle tek bir sigaranın fiyatı 36 cent. Sigara içenlerin oranı ise 2014 yılında yüzde 26 iken 2020 yılında neredeyse yüzde 20’lere kadar düştü.  

Katılımcıların yarısı, sadece paket başına yaklaşık 60 euro gibi aşırı fiyat artışı olursa içmeyi bırakacağını söylüyor. Katılımcıların yüzde 2’si ise bir paketin fiyatının 1 euro artarak 9 euroya çıkması durumunda sigara içmeyi bırakacağını belirtiyor.

Araştırmacı Cloé Geboers Trouw gazetesine verdiği açıklamada bilinçli olarak bu soru şeklini seçtiklerini belirtirken, “Direkt olarak limitin ne olduğunu sorarsanız, sosyal olarak arzu edilen cevaplar alırsınız. Sonra çok yüksek bir fiyat ya da düşük bir fiyat belirtiliyor ve 'beni sigaradan bu kadar kolay kurtaramazsın' gibi cevaplar veriliyor.” dedi.

 “Sonuçlarımız, sigara içenlerin ne kadar bağımlı olduğunu ve sigaranın Hollanda'da hala çok uygun fiyatlı olduğunu gösteriyor.” diyen Geboers’e göre Hollanda’daki sigara tiryakileri, bir paket sigara için yüksek miktarlarda ödeme yapmaya şimdiden hazır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU