Hollanda'da yıllardır devam eden ancak son bir yıldır bazı vekillerin çabası sonucu yeniden ülke gündemine gelen, vergi dairesinde göçmen kökenli Hollandalılara uygulanan haksızlıklar hakkında soruşturma yapmak amacıyla kurulan meclis komisyonu bugün çalışmalarına başladı.

Komisyon bugün ilk olarak olayın başlangıcı olarak kabul edilen 2014 yılından bu yana mağdur ailelerin yanında duran avukat Eva González Perez'i dinleyerek mesaiye başlayacak.

Yıllarca sayısı 30 bini aşan ailenin hem maddi hem manevi olarak yıpranmasına sebep olan süreçle ilgili, gerek bakanlıklar gerekse vergi dairesinin ciddi ve hızlı adımlar atmıyor oluşu, soruşturmanın ne kadar sürebileceği ve sonucunun ne olacağı hakkında da çok umutlu ihtimalleri gündeme getirmiyor.

Meclis, başbakanlıktan başlayarak bakanlıklar ve en yüksek dereceli memurlar eliyle yürütülen bu skandalın, nasıl bugünlere kadar çözülemediğini de araştıracak.

Komisyona önümüzdeki haftalarda eski bakanlar hatta başbakan Rutte'nin de ifade vermesi bekleniyor. Ayrıca sorumlu eski devlet bakanları ve vergi dairesinin yüksek dereceli memurları da yeminli ifade verecekler.

Eski hükümet kabinelerinden Frans Weekers, Lodewijk Asscher ve Menno Snel ifade verecek olanlar arasında yer alıyor. Halen görevde olan hükümet üyelerinden ise; Mark Rutte, Eric Wiebes ve Tamara van Ark sorgulanacaklar arasında bulunuyor.

Son olarak ifadesi alınacakların arasına eklenen vergi dairesi memuru Sandra Palmen-Schlangen'in ise 2017 yılında bu ailelerin tazminat almaya hakları olduğuna dair rapor yazmış olması sebep oldu. Söz konusu rapor, gizlenmiş ancak birkaç hafta önce ortaya çıkmıştı.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©SONHABER.EU