Geçen hafta başlayan ve bu hafta devam eden vergi dairesinde yaşanan göçmen kökenli Hollandalılara yönelik ayrımcılık soruşturmasında, Hollanda tarihinde ilk kez bu kadar çok sayıda hükümet üyesi sorgulanacak.

Geçen hafta yapılan meclis sorgulamasında, yüksek dereceli memurlar ve olayla ilgili hukukçular dinlenmiş ve olayın boyutlarının ciddiyeti ortaya çıkmıştı. 

Sadece kökenleri nedeniyle binlerce ailenin sahtekarlıkla damgalanarak ödemelerinin iptal edildiği ve borçlandırıldıkları süreçte memurlar, suçu politikacılara yüklemiş ve kendilerinin verilen görevleri hükümetin tayin ettiği politikalar doğrultusunda yaptıklarını anlatmışlardı.

Bu yüzden bu hafta dinlenecek olan politikacıların anlatacakları oldukça önemli olacak!

Meclis komisyonunda dinlenecek olan eski hükümet üyelerinden  Frans Weekers (VVD), Eric Wiebes (VVD) ve Lodewijk Asscher (PvdA) bugün sorgulanacak. Halen görevde olan devlet bakanları Menno Snel (D66) ve Tamara van Ark (VVD) ise çarşamba günü komisyona ifade verecek.

Bakan Wopke Hoekstra (CDA) ve başbakan Mark Rutte (VVD) ise perşembe günü komisyonun sorgu sandalyesine oturacak isimler olarak açıklandı.

Hollanda tarihinin en geniş kabine üyeleri sorgulamasının sonuçları hem mağdurlar hem de ülke genelinde merakla bekleniyor. Özellikle göçmen kökenli vatandaşlar, ayrımcılık ve maddi bakımdan zor duruma düşürülmenin arkasında bir faşist bakış açısının olmasından dolayı oldukça tedirgin bir beklenti içinde bulunuyor.

Meclis araştırma komisyonu, hem bu skandalın nasıl yaşandığını ve bu kadar uzun süre kimsenin neden dur demediğini araştırıyor, hem de mağdur aileler için nasıl bir çözümün hızla uygulanabileceğini bulmaya çalışıyor.

Geçtiğimiz yıllarda çözüm için atılan adımların, yüzlerce yıl sürecek bir çalışma hızına sahip olduğunu ifade eden bazı vekiller bu komisyonun kurulmasını ve işlerin hızlandırılmasını istemişlerdi.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©SONHABER.EU