Yıllardır savunulan, adam öldürme vakalarında verilen hapis cezalarının yükseltilmesi konusu, nihayet sonuca bağlandı. 

Temsilciler Meclisi’nde bugün yapılan görüşmede, çoğunluğun da desteğiyle, adam öldürme davalarındaki cezaların 15 yıldan 25 yıla çıkartılmasına karar verildi. Bu sonucun Senato’da da şimdiden büyük çoğunluğun desteğini aldığı belirtiliyor.

Meclis’de 25 yıllık cezayı desteklemeyenler de bulunuyor
Meclis’te bugün yapılan görüşmede VVD, CDA, PVV, JA21, SGP, Group Van Haga, Forum for Democracy, DENK ve Liane den Haan cezayı artırma önerisine destek verdi.

D66, GroenLinks, PvdA, ChristenUnie, SP, PvdD, Volt, BIJ1, Pieter Omtzigt ve Nilüfer Gündoğan, azami yirmi yıl hapis cezasını tercih ettiklerini açıkladı. Ancak bu öneri kabul görmedi. SP ve CU partileri ise önce destek vermedi daha sonra istemeyerek de olsa 25 yıla çıkarılması için oy kullandı.

Hümeyra cinayeti tartışmaların fitilini ateşledi
Rotterdam kentinde 2018 yılında uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden 16 yaşındaki Hümeyra'nın katili Bekir E. için verilen ceza, öldürme vakalarında verilen 15 yıllık hapis cezası ile ilgili tartışmaların da başlangıcı olmuştu. 

İlk mahkeme 14 yıl hapis ve zorunlu tedavi (TBS) cezası vermişti
Hollanda'nın Rotterdam kentinde 18 Aralık 2018 günü öğrencisi olduğu Designcollege'in bahçesinde öldürülen Hümeyra'nın katili Bekir E. 2019 yılında çıkarıldığı mahkemede “bilerek öldürdüğüne dair yeterli kanıt bulunmadığı” gerekçesiyle 14 yıl hapis ve zorunlu tıbbi tedavi (TBS) cezasına çarptırılmıştı. 

Mahkeme heyetinin açıklamasında, işlenen cinayetin planlı olmadığı ve gündüz vakti okulda cinayet işlemenin mantıksız olduğunu ifade edilmiş, ayrıca Bekir E.'nin Hümeyra'nın peşinden okul bahçesinde koşarak ateş etmesinin de planlı bir cinayet olmadığını gösterdiği kaydedilmişti. 

Savcılık ise Bekir E. için verilen cezayı adil ve yeterli bulmadığı için davayı bir üst mahkemeye taşıdı. 

Yüksek mahkemede görülen davada, Bekir E.’ye verilen cezanın 20 yıla çıkartılmasına karar verildi. 

Hümeyra davası tartışma yarattı
Hümeyra’nın katiline verilen ceza, cinayet ve adam öldürme suçlarında verilen azami cezalar arasındaki "boşluğun" kapatılması için tarafları harekete geçirdi. Nitekim; Hümeyra davasının ilk hakimi de adam öldürme ile cinayet davalarında verilen azami cezalar arasındaki farkın çok büyük olduğunu dile getirmişti. 

Hollanda hukukuna göre cinayet davalarında verilen hapis cezaları 2006'da 20 yıldan 30 yıla çıkarıldı. Adam öldürme vakalarında ise en fazla 15 yıl hapis cezası veriliyor. 

Hazırlıklar 3. Rutte kabinesinde başladı
Hümeyra'nın davasını yürüten hakimin yapmış olduğu “Adam öldürmeye verilen azami 25 yıl hapis cezası, uygun bir cezanın verilmesi olasılığını artıracaktır.” açıklaması, siyasetçilerin de yasa değişikliği için harekete geçmesine neden oldu.

Hümeyra davasındaki karardan sonra, 3. Rutte kabinesi yeni bir rota belirleyerek, adam öldürme vakalarındaki cezaların artırılmasına yönelik çalışma başlattı.

Dönemin Adalet Bakanı Grapperhaus bu durumu “cinayet ve adam öldürme o kadar benzer olabilir ki, hapis cezaları arasındaki büyük farkı açıklamak zorlaşıyor.” şeklinde açıklamıştı.

Cinayet ve Adam öldürme arasındaki fark
“Cinayet” ile “adam öldürme” suçları arasındaki en büyük fark, kişinin cinayette 'kasıtlı' hareket edip etmemesi. Başka bir deyişle; bir kişinin başka bir kişiyi önceden planlayarak öldürmesi, o kişinin  “adam öldürme” suçu ile yargılanmasının yolunu açıyor.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın