Merkezi İstatistik Ofisi (CBS) tarafından bugün açıklanan rakamlara göre, nisan ayında hayat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,6 oranında daha pahalı. Mart ayında bu oran yüzde 9,7 düzeyindeydi.

Et ve sebze gibi gıda maddelerinin fiyatları hızla yükseliyor ve enflasyonun her geçen gün biraz daha fazla artmasına neden oluyor. Nisan ayında gıda fiyatları, bir yıl öncesine göre yüzde 8,5 arttı. Mart ayında, bu artış yüzde 6,2’ydi.

Bu yılın başında enflasyonun artmasındaki başlıca nedenler arasında enerji ve akaryakıttaki fiyatları gelirken, artık gıda maddelerindeki fiyat artışları da enflasyonu etkiler duruma geldi.

Enerji fiyatları geriledi, gıda fiyatları arttı
Elektrik, gaz ve bölgesel ısıtma fiyatları bir önceki yılla kıyaslandığında bu yıl Mart ayında yüzde 157, Nisan ayında ise yüzde 136 daha pahalıydı.

Akaryakıt fiyatları ise yine geçen yıla göre Mart ayında yüzde 36,5, Nisan ayında ise yüzde 24,8 arttı. Mart ayında 1 litre benzine ortalama 2,29 euro ödenirken Nisan ayında fiyat 2,09 euroya geriledi. Bir litre mazotun ortalama fiyatı da Mart'ta 2,12 euro'dan Nisan'da 2 euro'ya geriledi.

Hükümetin aldığı kararla 1 Nisan – 31 Aralık 2022 tarihleri arasında akaryakıta uygulanan tüketim vergilerini indirmesi, fiyatlara ve dolayısıyla enflasyona da etkisi olacağı tahmin edilmekte.

Gıda fiyatları; Mart ayındaki yüzde 6,2'lik farkla karşılaştırıldığında, Nisan ayında bir önceki yıla göre yüzde 8,5 daha pahalıydı. 

CBS verilerine göre özellikle et ve sebze fiyatlarındaki artış dikkat çekti. Et fiyatları yıllık bazda Mart'taki yüzde 5,5'ten Nisan'da yüzde 10,5'e yükseldi. Bir yıl önceye göre Nisan ayında sebze fiyatları yüzde 12,6, kahve, çay ve kakao fiyatları da yüzde 13.9 arttı.

Daha pahalı hale gelen diğer masraflar arasında, kiralık bungalov evler, küçük ev aletleri ve mobilyalar da gelmekte.

Foto: Ja Ma - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın