Uzun süredir UWV kurumuna karşı hukuk mücadelesi yürüten 58 yaşındaki Kronik yorgunluk Sendromu (tıbbi ismiyle miyaljik ensefalomiyelit - ME) hastası Gert-Jan van Duren, UWV’ye karşı açtığı WIA ödeneği hakkı davasını kazandı. 

Yüksek mahkeme UWV’nin Van Duren’ın yaptığı WIA ödeneği başvurusuna onay vermesine hükmetti. Verilen karar diğer ME hastaları için de emsal teşkil edecek.

Tam olarak “Çalışma Kapasitesi Yasasına göre Çalışma ve Gelir” anlamına gelen WIA ödeneği hastalık nedeniyle hiç veya normalden daha az çalışmak zorunda kalan kişiler ile hastalığı nedeniyle eski maaş düzeyinde gelir elde edemeyen kişilere veriliyor.

Gert-Jan Davası
Yaklaşık dört yıl önce Bilişim Teknolojileri uzmanı olarak çalıştığı dönemde ME rahatsızlığı baş gösterdiği için çalışamayan Gert-Jan van Duren, UWV’ye “hızlandırılmış WIA ödeneği prosedürü” başvurusu yaptı. 

Almelo’da ikamet eden Van Duren bu başvurusuna ne yazıkki beklediği cevabı alamadı. UWV’ye göre Van Duren halen tedavi ve iyileşme şansı olan bir vatandaş.

UWV’nin kararını mahkemeye taşıyan Van Duren geçtiğimiz yaz yapılan duruşmaya sedye ile getirilmişti. Görülen mahkemede hakim UWV’yi haklı buldu. 

Mahkemenin bu kararına itiraz eden Van Duren, ancak 4 yıl sonda Yüksek Mahkeme aracılığıyla istediği sonucu alabildi. Gert-Jan artık UWV’den maaş alabilecek ama daha da önemlisi hastalığı kurum tarafından “tanınır” hale geldi.

“Diğer ME hastalarına umut olacak”
Bu sonuçtan çok memnun olduğunu belirten Gert-Jan van Duren, basına yaptığı açıklamada "UWV ile yıllarca savaştıktan sonra artık kazandığımızı hissediyoruz.” dedi. 

Kazanılan bu davanın içtihatta değişiklik yapılmasına neden olacağını belirten Van Duren özellikle diğer ME hastalarının da durumdan faydalanabileceği için mutlu olduğunu dile getirdi ve "Onlara, böyle bir kuruma karşı itiraz edebilecekleri ve aynı zamanda davayı kazanabilecekleri konusunda umut verebilir." şeklinde yorumladı.

UWV karara temkinli yaklaşıyor
Ödenek başvurusunda bulunan ME hastaları için genellikle, “halen çalışabilir veya tedavi ile çalışabilir konuma gelebilir” şeklinde karar veren UWV, yüksek mahkeme tarafından Gert-Jan davasında verilen karar sonrasında, ilk açıklamasını yaptı.

Kurum sözcüsü “UWV elbette, ME'deki sürdürülebilirlik kavramıyla nasıl başa çıktığımız hususunda başka sonuçlar olup olamayacağını görmek için kararı inceleyecektir.” dedi.

Bu kararın, otomatik olarak her ME hastasının daha hızlı yardım almaya hak kazanacağı anlamına da gelmediğini belirten sözcü, “Sonuçta, başka bir hastanın multidisipliner bir tedavi programına katılabileceği düşünülebilir.” şeklinde yorumladı.

Yüzlerce başvuru var!
ME hastaları ve Engelli Destek Grubundan Ynske Jansen, UWV’nin bakış açısına göre halen tedavi ile iş görebilir hale gelmesi beklenen yüzlerce hasta olduğunu ve bu kişilerin ya çok düşük ödenek aldıklarını ya da hiç alamadıklarını belirtiyor.

Hollanda’da yaklaşık 30 ila 40 bin arası ME/CVS hastası olduğu tahmin ediliyor. 

Kronik yorgunluk sendromu (ME/CFS), altta yatan herhangi bir tıbbi durum tarafından açıklanamayan aşırı yorgunluk ile karakterize karmaşık bir hastalık olarak tanımlanıyor. Yorgunluk, fiziksel veya zihinsel aktivite ile daha da kötüleşebiliyor, ancak dinlenmeyle de düzelmiyor. 

Kronik yorgunluk sendromunun nedeni bilinmemekte, ancak viral enfeksiyonlardan psikolojik strese kadar birçok teori bulunmakta. Bazı uzmanlar kronik yorgunluk sendromunun bir faktörler kombinasyonu tarafından tetiklenebileceğine inanıyor.

Foto: RTL haber video Screenshot

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın