Geçen hafta yürürlüğe giren yeni korona tedbirleri ne zaman bitecek diye beklerken, hükümetten hem tedbirleri hem de geçici yasayı uzatma sesleri gelmeye başladı. Sağlık Bakanı Hugo de Jonge bugün Meclis’de yaptığı konuşmada ‘geçici’ olarak yürürlüğe giren tedbirlerin, önümüzdeki yıl Haziran ayına kadar uzatılabileceğini belirtti.

2 Kasım’da yürürlüğe giren tedbirlerinde alınmasına olanak sağlayan, Geçici Covid-19 Önlemleri Yasası, 2022 Hazirana kadar uzatmanın "gerçekçi" olduğunu düşündüğünü belirten De Jonge, " Bunu varsaymak bana gerçekçi geliyor çünkü, muhtemelen Şubat’a krizle ve önlemlerle hazır olmayacağız” dedi.

Bilindiği üzere hükümetin aldığı önlemleri mümkün kılan Geçici Covid-19 Önlemleri Yasası’nın her üç ayda bir Meclis tarafından onaylanması gerekmekte. Son seferde üçüncü kez uzatılan yasanın geçerlilik süresi, Aralık ayında sona eriyor. Sağlık Bakanına göre yasanın dördüncü, hatta beşinci kez uzatılması gerekiyor.

Geçici yasanın, kalıcı hale gelmesini savunan partiler de bulunuyor. Hıristiyan Demokrat Parti (CDA)
ve Hıristiyan Birlik (CU), belirli unsurların Halk Sağlığı Yasasına dahil edilip edilmeyeceğine bakılması gerektiğini savunuyor. Yeşil Sol (GL) de geçici yasanın, Meclis tarafından kontrol edilmesinin daha zor olduğunu söylüyor.

De Jonge'ye göre, Meclis genelinde artık korona kurallarını geçici yasa yoluyla düzenlemek tercih edilmiyorsa, kalıcı hale getirilebilir ancak uzun vadede bakıldığında, genel olarak pandemiyle başa çıkmak için tüm hukuk sisteminin incelenmesi gerekmekte. Bakan, bu incelemelerin uzun bir zaman alacağını ve Hollanda Güvenlik Kurulu'nun bulguları ile korona krizine ilişkin meclis soruşturmasının sonuçlarının da incelemeye dahil edilmesi gerektiğini vurguladı.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU