Hollanda Sağlık Araştırmaları Enstitüsü Nivel, RIVM ve Erasmus MC verilerine göre; geçtiğimiz hafta hastalardan alınan boğaz ve burun test sonuçlarının büyük kısmında, grip vakalarına rastlandı. Vaka sayıları hızlı bir şekilde artmaya başladı. Koronavirüsle benzer semptomlar gösteren grip vakalarındaki yükselişin nedeninin ise kaldırılan tedbirler olduğu düşünülüyor.

Tedbirlerin kaldırılması riski artırdı
Kurumlar; ülkede şuanda yaşanan korona vakalarının yanı sıra, grip epidemisinin de belirgin şekilde görüldüğünü belirtti.

Nivel’e göre ekim kasım aylarında başlaması gereken grip salgını, geçen yılın sonunda yürürlükte olan korona önlemleri nedeniyle baskın hale gelemedi. Ancak korona tedbirlerinin kaldırılması, daha fazla insanın bir araya gelmesine olanak yarattı ve doğal olarak grip gibi solunum yolu enfeksiyon riskini de artırdı. 

Grip semptomlarının, koronavirüs semptomlarına çok benzediğini belirten Nivel, bu belirtileri olan kişilerin ev doktoruna gitmek yerine, genelde GGD’de veya kendi kendine korona testi yaptırmayı tercih ettiğini dile getirdi.

Ne zaman ‘grip salgını var’ denebilir?
Normal şartlarda ev doktoruna grip şikayeti ile yapılan başvuru sayıları, haftalık olarak Nivel’e bildiriliyor. Bazen hastadan burun ve boğaz örnekleri de alınıyor. RIVM de toplanan tüm bilgileri değerlendiriyor ve ülkede grip salgını olup olmadığına karar veriyor.

Grip salgını olup olmadığına karar verebilmek için her 100.000 kişiden 58'inden fazlasının, iki hafta üst üste grip benzeri semptomlarla doktora gitmesi ve bu kişilerden en az yüzde 10’unda grip virüsüne rastlanması gerekiyor.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın