Cuma günü Başbakan Mark Rutte ve Sağlık Bakanı Ernst Kuipers tarafından açıklanan yeni korona tedbirlerinde; kafe, bar, restoran ve kültür sektörü dışında tüm mağaza ve dükkanların açıldığı belirtildi. 

Açıklamada spor etkinliklerine ve sanatsal ve kültürel kursların açılmasına ve online eğitim veren eğitim kurumlarının yüz yüze eğitime geçmesine izin verildiği belirtildi.

İşte tüm detayları ile 15 Ocak’ta yürürlüğe giren yeni korona tedbirleri:

Tüm dükkanlar açıldı
Bugüne kadar kapalı kalması gereken ve zaruri ihtiyaç dışında ürün satışı yapılan tüm dükkan ve mağazalar akşam 17.00'ye kadar açık olabilecek. Mağaza içinde maske takma zorunluluğu bulunmakta.  Aynı anda içeride olabilecek kişi sayısı sınırlandırıldı. Mağazaya girmek için önceden randevu alınmasına gerek bulunmamakta.  
Süpermarketler ve eczaneler gibi temel ihtiyaç ürünleri satan yerler için ek bir uygulama bulunmamakta. Süpermarketler akşam saat 20.00’ye kadar açık olacak.

Spor faaliyetleri
Hem açık alanda hem de kapalı alanlarda geçerli olmak üzere, bazı şartlar altında tüm spor salonları açıldı. Bir buçuk metre mesafe kuralı uygulaması kaldırıldı. Seyirci olarak içeride bulunulmasına izin verilmeyecek. Kapalı Spor salonalrına/okullarına girişte 18 yaş üstü herkes Korona Giriş Bileti göstermek zorunda. Müsabakalara izin verilmeyecek sadece bir kulübün kendi maçları oynanabilecek.

Sinema, tiyatro ve kurslar
Sinemalar ve tiyatrolar kapalı kalacak, ancak müzik ve drama kursları açılacak.  Müzik, dans ve tiyatro dersi verilen kurslar seyircisiz olarak tekrar faaliyete geçebilecek.

Dış mekanlarda; sınırlı grup oluşumu tavsiyesi 
Dışarıda grup oluşturma yasağı kaldırıldı. Yeni tavsiye 13 yaşından büyük en fazla dört kişiyle bir araya gelinmesi yönünde. Aynı haneden kişiler ve 12 yaşından küçük çocuklar dışında her yerde bir buçuk metre mesafe kuralı zorunluluğu devam ediyor.

İç mekanlarda; en fazla 4 kişi tavsiyesi
Evlerde günde 2 yerine, 13 yaşından büyük en fazla 4 kişiyi ağırlaması tavsiye edildi. Ayrıca bulaş riski nedeniyle günde birden fazla haneyi ziyaret etmeme tavsiyesinde bulunuldu. 

Karantina kurallarında değişiklik 
Yeni karantina kuralına göre; destekleyici 3. doz aşı yaptırmış veya 8 haftadan daha kısa bir süre içinde korona enfeksiyonu geçirmiş olan ve kendisinde herhangi bir şikayeti bulunmayan kişilerin, enfekte bir kişiyle yakın teması halinde karantinaya girmesine gerek yok. 
Bu kural aynı zamanda hayati öneme sahip bir mesleğe sahip kişiler (İlaçların ve tıbbi cihazların veya kömür, petrol, benzin gibi yakıtların üretimi ve nakliyesi için çalışanlar ile veteriner hekimler , Bakım ve gençlik bakımı merkezleri çalışanları ve bunun gibi) için de geçerli. 

Eğitim: tüm okullar yüz yüze eğitime geçti 
İlk ve orta dereceli okullar 10 Ocak itibariyle açılmıştı. Bugün itibariyle orta ve yüksek mesleki eğitimin yanı sıra üniversitelerde de tekrar yüz yüze eğitime geçildi. MBO ve HBO’larda, ara ve final sınavları hariç, dersliklerde en fazla 75 kişi sınırı bulunmakta.  Öğrencilere okul binası içinde tıbbi maske takılması ve herhangi bir sağlık şikayeti durumunda kendi kendilerine test yapmaları tavsiyesinde bulunuldu. 

Birebir iletişimin yüksek olduğu meslekler için şartlar
Kuaförler, berberler ve diğer sağlık alanı dışında birebir hizmet veren işletmeler kapılarını tekrar açabilecek. Bu işletmeler için maske zorunluluğu şartı getirildi. İşletmeler saat 17.00’ye kadar açık olabilecek. 

Maskeler için yeni standart
Bu günden itibaren maske takma zorunluluğunun geçerli olduğu yerlerde tıbbi maskenin dışında kullanılan maskelere izin verilmeyecek. Başka bir değişle tüm el yapımı ve yıkanabilir maskeler yasaklandı. Bunun yerine tek kullanımlık maskelerin kullanımına izin verilecek. 
Bunun yanı sıra 1,5 metre mesafe kuralının uygulanamayacağı, kalabalık sokak/caddelerde (örneğin mağazaların bulunduğu alışveriş bölgelerinde) de maske kullanımı zorunlu olacak. 

14 Ocak 2022 tarihinde yayınlanan basın toplantısı:

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU