Hollanda’da 1977’den bu yana konut fiyatları hiç bu kadar hızlı yükselmemişti. Mevcut konut fiyatları geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 20,4 ve konut piyasasının dibe vurduğu Haziran 2013'e göre yüzde 85 arttı.

Merkezi İstatistik Bürosu (Centraal Bureau voor de Statistiek - CBS) ve Tapu Dairesi rakamlarına göre; Hollanda’da konut fiyatları geçtiğimiz Aralık ayında 2020’nin aynı dönemine göre yüzde 20,4 arttı. 

CBS geçtiğimiz yıl mevcut konut fiyatlarının 2020’ye göre neredeyse iki kat arttığını, ortalama artışın yüzde 15,2 oranında olduğunu belirtti.

Hollanda’da sahibi tarafından kullanılan mevcut evlerin fiyatları 2008'deki zirveden sonra, düşüş eğilimine girmişti ve en düşük noktaya Haziran 2013'te ulaşıldı. O zamandan beri de tekrar yükseliş eğiliminde. 2013'teki düşüşle karşılaştırıldığında Aralık 2021'deki fiyatlar neredeyse yüzde 85'ten daha fazla artmış durumda. Geçen yılın aralık ayında, ortalama konut fiyatları 400.000 euroyu buldu. (Bu hesaplamanın içinde yeni inşaatlar bulunmamakta.)

Tüm bölgelerde bir artış söz konusu
Bölge bazında bakıldığında da konut fiyatlarının her bölgede arttığı görülmekte. En fazla artış yüzde 19,2 ile Flevoland bölgesinde, en düşük artış ise yüzde 13,5 ile Limburg bölgesinde kaydedildi.

Hollanda'nın dört büyük şehrinden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag ve Utrecht), yalnızca Utrecht'te sahibi tarafından kullanılan mevcut evlerdeki fiyat artışı yüzde 16 ile Hollanda ortalamasının üzerinde seyretti.

Bir önceki yıla göre daha az ev satıldı
Elde edilen verilerine göre, 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 4 daha az ev satıldı. Toplamda 226.000 konut el değiştirdi.

Geçen yıl Rotterdam, Den Haag ve Utrecht'te de el değiştiren konut sayısı düştü. Sadece Amsterdam'da, bir yıl öncesine göre yüzde 8,1 daha fazla konut satıldı.

En fazla artış ikiz konutlarda
2021'de tüm konut türleri bir yıl öncesine göre daha pahalıydı. Fiyat artışı yüzde 16 ile ikiz villa tarzındaki müstakil evlerde (twee-onder-een-kapwo) en yüksek, yüzde 13,3 ile apartman dairelerinde en düşük oldu. 

Müstakil evler, bitişik nizam evler (tussenwoningen) ve köşe evler bir yıl öncesine göre ortalama yüzde 15 daha pahalı hale geldi.

Mevcut konut satışlarına bakıldığında tüm konut türlerinde bir yıl öncesine göre daha az işlem yapıldığı görülmekte. En büyük düşüş ise yüzde 5 ile ikiz villa tarzındaki müstakil evlerde gerçekleşti.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU