Geçtiğimiz dönem içinde özellikle Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaş nedeniyle uluslararası piyasalardaki enerji fiyatları da bir anda yükselmeye başladı. Bu durum tüketicinin ödediği fatura miktarlarına yansıdı.

2004 yılında kurulan ve Hollanda’nın ilk tüketici kolektifi olan Vastelastenbond’un on yedi enerji tedarikçisinin değişken gaz tarifeleri üzerinden yaptığı bir karşılaştırmaya göre, yıllık bazda en ucuz ve en pahalı sözleşme arasındaki fark 1500 euroya kadar çıkmış durumda.

Araştırmaya göre haneler BudgetEnergie'de bir metreküp gaz için 2,12 euro öderken, Essent'te bu miktar yaklaşık 3 euroyu buluyor. Aradaki fark yaklaşık yüzde 46 oranında. Aynı durum Energiedirect.nl, Delta ve Oxxio için de geçerli. Bu şirketlere ödenen fatura miktarı da sırasıyla yüzde 45, 42 ve 32 oranında daha pahalı. 

En ucuz ve en pahalı fatura arasında metreküp başına 88 euro cent fark olduğunu belirten Vastelastenbond, 1.600 metreküp gaz tüketimi üzerinden hesaplandığında aradaki farkın yılda yaklaşık 1.500 euroya kadar çıkabildiğini vurguluyor.

Eğilim şirket değiştirmemek yönünde
Enerji piyasasındaki eğilimin şu anda “şirket değiştirmemek” yönünde olduğunu belirten Vastelastenbond direktörü Dirk-Jan Wolfert, bunun daha çok yıllık olarak imzalanan enerji kontratlarından kaynaklandığını belirtti.

Wolfert “Enerji tedarikçileri, müşterilerine sunulabilecek başka hiçbir teklif olmadığı için şirket değiştirmenin anlamsız olduğunu belirtiyor. Fakat değişken tarifeli sözleşmelerle de değiştirmenin kesinlikle mantıklı olduğunu görülüyor. Örneğin, Essent müşterileri Nisan ayında bir metreküp gaz için 3 euro öderken, BudgetEnergie müşterileri aynı anda aynı miktar için 2,12 euro ödüyor.” dedi.

Wolfert “Çoğu enerji tedarikçisi, gazlarını aynı kaynaktan satın alıyor. Bu nedenle, aynı sözleşmeler için oranların bu kadar farklı olması emsalsizdir.” dedi ve bu konunun araştırılması gerektiğine de vurgu yaptı.

Vastelastenbond, enerji sözleşmesi sona ermekte olan tüketicilere de çeşitli sağlayıcıların değişken oranlarını kapsamlı bir şekilde araştırmalarını tavsiye etti.

Foto: Kwon Junho - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın