Merkezi İstatistik Bürosu’nun (CBS) Cuma günü yayınladığı araştırma sonucuna göre, bu yıl ortalama bir hanenin enerji faturası yüzde 86 zamlandı. Buna göre hane masrafları yıllık olarak 2.800 euro kadar yükseldi. 

Düşük enerji vergisi açığı tam karşılamıyor
Ödenen enerji kullanım bedeli dışında, sabit ve değişken nakliye maliyeti ve dağıtım bedellerini de içermekte.  Özellikle değişken maliyetli nakliye ücretleri, geçen yılın aynı dönemine göre, gaz için yüzde 346,2, elektrik içinse yüzde 347,6 zamlandı.

Bu nedenle, ortalama tüketime sahip bir hane, gaz tedariki için yıllık bazda yaklaşık 1.100 euro, elektrik içinse 600 euro daha fazla ödemek zorunda kalacak.

Hükümetin uyguladığı enerji vergilerindeki indirim (ortalama tüketime sahip bir hane için 417 euro) teşviki bu artışı sadece kısmen telafi edebiliyor. 

CBS ortalama hane tüketimini yıllık 1169 metreküp gaz ve 2479 kilovat saat elektrik tüketimi üzerinden hesaplıyor. CBS’e göre, geçen yıl bir hane bu kullanımla 1500 euro civarında fatura öderken, bu yıl fatura bedeli 2800 euroya çıkacak.  

Yapılan açıklamada sadece yeni kullanıcılar üzerinden fatura bedellerinin hesaplandığı, halihazırda bir sözleşmesi bulunan hanelerin bu hesaplamaya dahil edilmediği belirtiliyor.

Uzun vadeli sözleşmesi olanlar için avantaj
CBS uzun vadeli enerji sözleşmesi olan bir hanenin, bu zamlardan fazla etkilenmeyeceğini belirtiyor. 

Örneğin 2021 yılı ocak ayında uzun vadeli sözleşme yapılan bir hanenin ortalama fatura bedeli, bu yıl 1108 euro kadar olacak. CBS, yıllık bazda bu rakamın geçen yıla göre 404 euro daha düşük olduğunu belirtiyor.

Başka bir değişle uzun vadeli bir sözleşmesi olan hane, enerji fiyatlarına gelen zamlardan çok etkilenmeyecek, hatta verilen vergi indirimi teşviki bu hanelerin lehine işleyecek.

Enerji şirketleri durumu o kadar vahim görmüyor
Üç büyük enerji tedarikçisi Vattenfall, Essent ve Eneco, RTL Z'ye yaptıkları açıklamalarda, fiyatlardaki keskin artışa rağmen henüz borçlu, ödemeleri gecikmiş veya yeni ödeme düzenlemesi talebinde bulunmuş müşterilerin sayısında artış olmadığını belirtiyor.

Ancak her üç şirkette önümüzdeki dönemde birçok müşterinin sözleşmesinin kısa vadeli olduğunu bu nedenle sözleşme bitiminde durumda farklılık yaşanabileceğini itiraf ediyor.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın