Bugün ChristenUnie, D66, CDA, SP, GroenLinks ve PvdA partileri tarafından sunulan yasa tasarısında; belediyeler, UWV ve SVB gibi kamu kuruluşlarının, ödenek alan kişilere daha fazla alan yaratması gerektiğinin altı çizildi. 

Partilere göre; ödenek alan kişiler, örneğin ek gelirini yanlış veya eksik beyan ettiği için veya kurum tarafından yapılan bir yanlışlık sonucunda, aldığı ödeneğin tamamını veya bir kısmını zorunlu olarak geri ödemek zorunda kalıyor. Ancak bu "zorunluluk" kısmında değişiklik yapılması gerekiyor.

Ödenek yolsuzluğu ile mücadeleye devam edilmesi gerektiğini belirten partiler, buna karşı ufak bir yanlışlıktan dolayı vatandaşların ağır cezalar altında daha fazla ezilmemesi gerektiğini de vurguluyor. 

Partilere göre, ceza sisteminde yapılacak değişiklikle, ödenek alanların insanca yaşamasına da olanak sağlanacaktır. 

Bir torba yiyecek = 7000 euro ceza
Mevcut yasaya göre küçük bir hata veya küçük bir ihlal, ödenek alan kişiler için ciddi mali sorunlara yol açabiliyor. 

Belediyeler veya kurumlar verilen ödeneği veya ödeneğin bir kısmını geri talep edebiliyor, para cezası verebiliyor veya ödenekler yeniden değerlendirmeye alınıyor.

Buna en yakın örnek 2020 yılında yaşandı. Ödenek alan bir kadın, annesinden düzenli olarak bir torba yiyecek aldığı ve bunu ödenek aldığı kuruma beyan etmediği için 7.000 euro cezaya çarptırıldı ve geri ödemesi istendi. Daha sonra kadının geri ödemesi gereken miktarda indirime gidildi. 

Verilen geri ödeme cezalarında sadece özel durumlar varsa istisnalar uygulanmakta. Örneğin zorunlu geri ödeme çocuklar için "kabul edilemez sonuçlar" doğuracaksa, cezada değişiklik yapılabiliyor. Partiler ise bu noktada vatandaşlara daha fazla alan yaratılması konusunda hem fikir. 

Büyük sorunlar yaşanması önlenecek
ChristenUnie milletvekili Don Ceder, verilen öneri hakkında yaptığı açıklamada  “Mevcut kurallarda yer olmaması, bazen birinin bir hata nedeniyle aniden binlerce euroyu geri ödemek zorunda kaldığı üzücü durumlara yol açmaktadır.” yorumunu yaptı.

D66 milletvekili Anne-Marijke Podt ise “Bu sayede, insanların küçük bir hata yüzünden büyük sorunlar yaşamasını önlüyoruz.” dedi.

WW ve WIA ödenekleri de tasarıya dahil edildi.
Bugün sunulan yasa tasarısı aslında geçen yıl sunulan ve sadece sosyal ödenek (bijstandsuitkeringen) alan kişilere yönelik hazırlanan tasarının, genişletilmiş bir hali olarak görülüyor. 

Partiler sosyal ödenek alanların yanı sıra örneğin WW veya WIA ödeneği alan kişiler için de böyle bir alan yaratılması gerektiğini savunuyor. 

Tasarıyı sunan altı parti Meclis'in neredeyse yarısını (69 sandalye) temsil ediyor, bu nedenle verilen teklifin yeterli desteği alması bekleniyor. 

Temsilciler Meclisi tasarıyı bugün öğlenden sonra, Yoksulluk Politikası, Katılım ve Emeklilik Bakanı Carola Schouten (CU) ile görüşecek.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın