Hükümet; geçtiğimiz haftalarda hem mecliste hem de halk arasında yoğun tartışmalara yol açan ve şiddetli gösterilere neden olan, 2G uygulaması ile ilgili yasa tasarısını hazırlayarak Temsilciler Meclisi’ne gönderdi. 

Tasarının açıklamasında 2G uygulamasının yalnızca, aşılıların da girişine olanak sağlayan 3G uygulamasının sonuç vermediği alanlarda kullanılacağı belirtildi. 



Tasarının içeriği ve kapsama alanı

Hazırlanan 2G tasarısına göre; yalnızca aşılanmış veya iyileşmiş kişilerin kafe, bar ve restoranlar, kültür sektörü, etkinlikler ve eğlence parkları ile ve bronzlaşma merkezleri gibi zorunlu olmayan hizmetlere erişimine izin verilecek. 2G inşaatlarda ve dükkanlarda geçerli olmayacak. 

2G sistemi, sabit koltuklu tiyatrolarda veya kuaför gibi temaslı mesleklerde büyük olasılıkla kullanılmayacak. Ayrıca eğitimde 2G giriş kartı sorulamayacak ve sistem işyerine giriş için kullanılamayacak. 

Tasarıya göre 2G sistemi sadece, insanların oturamadığı veya mesafeyi korumanın zor olduğu yerler gibi virüsün yayılma riskinin yüksek olduğu yerlerde kullanılabilecek. 

Ülke genelinde enfeksiyon oranlarının yükselmesiyle seviyenin  'endişe verici' veya 'ciddi' düzeye gelmesi durumunda da 2G uygulanabilecek. 



Amaç zorunlu aşılama değil

Teklifi Meclis'e gönderen Bakan De Jonge'ye göre, yasanın amacı zorunlu aşılama değil, ancak bir etkisi de olabilir. 

De Jonge her seferinde, 2G'nin tüm sektöre uygulanıp uygulanmayacağı veya istisnaların olup olmadığına bakılacağını belirtti. Bakan ayrıca tıbbi nedenlerden dolayı aşı olamayan kişilerin 2G uygulamasından muaf olduklarını açıkladı. Bu kişilerin 2G girişi olan yerlere nasıl erişebilecekleri araştırılacak.



Hükümet tasarıyı bu hafta görüşmek istiyor

Şuanda yürürlükte maske zorunluğu, mağaza ve dükkanların erken kapanması gibi kuralların devamı olarak 2G uygulamasına geçilmesi gerektiğine inanan hükümet, tasarının bu hafta görüşülmesini istiyor. Ancak bazı partiler bu konuda hızlı karar vermekten kaçınıyor ayrıca 2G uygulamasına karşı çıkıyor.  

Bunun dışında bazı partiler şuanda meclis gündeminde olan ve hem eğitimde hem de iş yerinde 3G Korona Giriş Belgesi uygulamasının zorunlu hale getirilmesini mümkün kılan tasarıların görüşülmesine öncelik verilmesini talep ediyor.



Hollanda Danıştay’ın eleştirisi

Hollanda Danıştayı (De Raad van State) açıklamasında ‘tasarıda 2G ve 3G'nin tam olarak ne zaman geçerli olduğunun yeterince açıklanmadığını belirterek, tasarıyı eleştirdi. Ancak Danıştay yine de 2G tasarısını haklı buldu.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU