Hollanda’da yüksek çıkan enflasyon değerleri sosyal konutlar ve özel sektördeki konut kiralarının önümüzdeki yıl ne kadar yükselteceği sorusunu da gündeme getirdi. Bu düşünce şimdiden birçok kişinin korkulu rüyası olmaya başladı.

Kira bedellerindeki artışı her yıl enflasyon oranına bağlı olarak belirleyen İçişleri Bakanlığı, henüz artışın ne kadar olacağı konusunda bir yorum yapmadı. Ancak ülke genelinde kiracıların haklarını korumak için çaba sarf eden Woonbond, bu durumdan endişe duyulduğunu belirtti.


Sosyal konut ve özel sektördeki konutların kira bedelleri

Konut kooperatifleri tarafından kiralanan sosyal konutların kira bedellerinin ortalama enflasyon değerinin üzerinde olmaması gerekiyor. 

Bu kooperatiflerin artan enflasyonu önümüzdeki yıl kiralara ne kadar yansıtacağı ise henüz net değil.

İstisnai olarak bu yıl hükümet vatandaşa destek olmak için sosyal konutların kira bedellerini dondurdu. Ancak önümüzdeki yıl için ‘ortalama enflasyon artı yüzde 2,5’ değerinde bir kira artışına izin verildi.

Özel sektördeki konut kira bedelleri ise geçen yıl getirilen yasa ile ‘maksimum enflasyon, artı yüzde 1’ şeklinde zamlanacak. 

2021 yılında enflasyonun yüzde 3,5 olduğu varsayıldığında, önümüzdeki yıl 1 Temmuz 2022'den itibaren kiraların sosyal konutlarda yüzde 6, özel sektörde ise yüzde 4,5 artacağı tahmin ediliyor.

Woonbond, bu zamların kiracıları zorlayacağını belirtirken, durumun endişe verici olduğunu söylüyor. 

Woonbond sözcüsü Marcel Trip, kiracıların bazıları için yüksek enflasyonun nedeniyle zamlanan gıda ve enerji faturalarının üzerine bir de yüksek kira yükünün bineceğini belirtirken, “Büyük bir grubun başı giderek daha fazla belaya girecek” şeklinde yorum yaptı.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU