Dördüncü Rutte hükümetinde Konut ve Mekansal Planlama Bakanı olan Hugo de jonge, Meclise gönderdiği yazılı açıklamada, sosyal konutlarda (Sociale sector) bu yıl temmuz ayında, geçen yılın enflasyon değeri baz alınarak sadece yüzde 2,3 oranında kira zammı yapılacağını duyurdu.

Önceki yıllarda konut bürolarının uyguladığı “enflasyon artı yüzde 1” zam bu yıl geçerli olmayacak. Başka bir değişle; bu yıl enflasyona bağlı zammın üzerine eklenen yüzde 1’lik zamdan feragat edilecek.

Bakan De Jonge bu düzenleme ile kiracıları aşırı yüksek kira artışlarına karşı korunacağını aynı zamanda konut birliklerinin de artan maliyetlerinin karşılanabileceğini dile getiriyor.

Bakanın aldığı bu karar, sosyal sektördeki tüm kiraların Temmuz ayında yüzde 2,3 artacağı anlamına gelmiyor. Belirlenen miktarın üzerinde geliri olan kiracılar için, konut birlikleri kiralara ayda 50 ila 100 euro arasında ek zam yapabiliyor. Bunda da bir koşul bulunmakta:  Toplam fiyat evin maksimum kira fiyatını geçmemesi gerekmekte. 

Bilindiği üzere Gelire Bağlı Kira Artışı (İnkomensafhankelijke Huurverhoging - IAH) geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle uygulanmamıştı. Açıklamasında bu konuya da değinen Bakan De Jonge “Ev sahiplerinin aldığı ekstra kira geliri, düşük gelirli kişilerin kira artışını sınırlamak için kullanılabilecek” şeklinde değerlendirme yaptı.

Hollanda'da bulunan konutların neredeyse yarıya yakını kiralık evlerden oluşuyor. Kiralık evlerin yüzde 70'inin ise ev bürolarının kiralama sistemi içerisinde bulunduğu belirtiliyor. 

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın