Aralarında Amsterdam, Rotterdam ve Arnhem belediyelerinin de bulunduğu 15 belediye, ipotek ve belediyeye vergileri borçlarını ödeyemeyecek duruma gelen konut sahiplerine daha hızlı ulaşıp, yardım edebilmek için yeni bir projeye başlatıyor.

Projenin gerçekleşmesine öncülük eden Sosyal İşlerden Sorumlu Devlet Bakanı Wiersma, bu sayede konut sahiplerine yardım sunmak adına belediyelerin ilk adımı atacağını belirtirken, ‘maddi anlamda sıkıntı içinde olan ve artık bir çözüm bulamayan kişiler için bu adımın çok önemli olduğunu’  dile getirdi.

Söz konusu proje, 2022 yılı Ocak ayında başlayacak ve dört yıl sürecek. Proje iki ayak üzerine oturacak. Birinci ayakta ipotek taksitini ödeyemeyen, ikinci ayakta ise atık vergisi veya emlak vergisi gibi belediye vergilerini ödemekte zorlanan konut sahiplerine, özellikle bu kişiler borç batağına batmadan önce yardım etmeye çalışılacak.

Konut sahiplerine yardım

Şuanda yürütülen uygulamada kira, elektrik faturası veya sağlık giderlerinin ödenmesinde gecikme olması halinde, ancak birkaç ay sonra belediyenin Borç Danışma Servisi’ne (de gemeentelijke schuldhulpverlening) başvuru oluyor. Belediye gelen bu sinyal sonrasında mecburi olarak yardım teklifinde bulunuyor. Ancak mevcut sistemde  her kişiye yardım sağlanamıyor. Örneğin ipoteğini ödeyemeyen konut sahipleri, belediyenin borç yardımı kapsamına girmiyor.

Önümüzdeki yıl başlatılacak projede, 15 belediye kendi arasında veri değiş tokuşu yapacak. Ayrıca mortgage kredileri sağlayan Rabobank ve Aegon şirketleri de projeye dahil edilecek. Bu sayede hem olası borç erken zamanda teşhis edilecek hem de yardım yapılabilecek.

Belediye vergi borçları yardımı

Projenin ikinci ayağı olan ve özellikle belediye vergi borçlarına yönelik yapılacak yardımda, bu borçların erken tespitine odaklanılacak. İlk etapta Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht ve diğer yedi belediyede başlatılacak projede; emlak vergisi, kanalizasyon vergisi veya atık vergisi gibi belediyeye ödenen vergilerde sıkıntı çeken konut sahipleri daha hızlı tespit edilerek işlemlerinin nasıl hızlandırılacağına bakılacak.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU