Vergi Dairesinde kullanılan algoritmanın bir açığı daha ortaya çıktı. Sistem özellikle çocuk bakım parası ödeneği için başvuran insanların gelir durumuna bakarak, kimin daha fazla kontrol edilmesi gerektiğine karar vermiş. Düşük gelirliler sıkı kontrole takılırken, yüksek gelirlilere kontrol uygulanmamış.

RTL Nieuws ve Trouw tarafından Vergi Dairesine yöneltilen sorulara verilen cevaplar, yüksek gelirli kişilerin Vergi Dairesinin kullandığı algoritma tarafından bir nevi korunduğunu ortaya çıkarttı. 

Nisan 2013'ten itibaren Vergi Dairesi tarafından kullanılan bu sistemin, danışmanlık firması KPMG'den gelen kritik bir raporun ardından, Temmuz 2020'de sonlandırıldığı belirtiliyor.


Algoritmanın işleyişi

Kullanılan algoritma kendi kendine öğrenerek, başvuran kişi hakkında karar veriyor. Bu öğrenme aşamasında algoritma hangi belirtilerin, hangi başvurularda hata veya dolandırıcılık riski olduğuna işaret ettiğini karşılaştırarak, başvuran kişi hakkında bir risk puanı belirliyor. 

Vergi dairesi “en azından Mart 2016’dan beri”  kişilerin gelir durumlarının ‘değişken gelir seviyesi’ne göre belirlendiğini doğruladı. Başka bir değişle düşük gelirliler daha yüksek risk puanı ve yüksek gelirliler daha düşük risk puanına tabi oldu.


Bu ilk değil

Daha önce ortaya çıkan algoritma skandalında, Vergi Dairesinin Hollanda uyruğuna göre seçim yapmak için bir gösterge kullandığını ortaya çıkartmıştı. 

Hollanda Veri Koruma Kurumu ve Uluslararası Af Örgütü tarafından sistemin kullanımıyla ilgili verilen kritik rapordan sonra, Parlamento Üyesi Renske Leijten (SP), Ekim sonunda sunduğu önergede, modelin kamuya açıklanmasını talep etti.

Ödeneklerden sorumlu Devlet Bakanı Alexandra van Huffelen, gelecek hafta konu ile ilgili kapsamlı bir açıklamayı Temsilciler Meclisi'ne ileteceğini duyurdu.

Kabinenin istifasına yol açan ödenek skandalında, ebeveynler yanlışlıkla çocuk bakımı ödeneği dolandırıcılığıyla suçlandı ve vergi makamları tarafından alınan ödeneğin hepsini geri ödemekle cezalandırıldı. Bu durum ailelerin çoğunu mali sıkıntıya soktu. Aileler büyük meblağları geri ödemek zorunda kaldı. 

2015 ile 2020 yılları arasında bu uygulamanın mağduru olan ailelerdeki 1000'den fazla çocuk, haksız yere ailelerinden kopartıldı. Jeugdzorg aracılığıyla çocuklar; 'bu ortamlarda yaşamaları mümkün olmadığı' gerekçesiyle, ailelerinin yanından alınarak bir koruyucu ailenin yanına veya bir kuruma yerleştirildi.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU