Hollanda Sağlık Konseyi, Pfizer/BioNTech korona aşılarının 12-17 yaş arasındaki sağlıklı çocuklara uygulanabileceğini açıkladı. Konsey daha önce yaptığı açıklamada, tıbbi risk altındaki 17 yaşına kadar olan çocukların aşılanmasını tavsiye etmişti.

Geçtiğimiz hafta sağlık Bakan De Jonge bu yaş grubunun aşılanabileceğini söylemiş ancak  tıbbi-etik ikilemler nedeniyle Sağlık Kurulu'ndan tavsiye istemişti. Bu anlamda bakıldığında kurul tavsiyesi,  Bakan De Jonge, OMT ve Hollanda Pediatri Derneği'nin savunmalarının doğruluğunu ispatlamış oldu.

Öte yandan RIVM de delta varyantının ilerlemesini yavaşlatabileceğinden, bu yaş grubundakileri aşılamanın avantajlı olacağını savunmuştu.

Bakan De Jonge, kurul tavsiyesinden sonra yarın bir karar vereceğini açıkladı.

Kurul tavsiyesi

Sağlık Kurulu açıklamasında "Kovid-19 genellikle çocuklarda ve ergenlerde hafif olsa da onlar için de sorunlara neden olabilir. Nadir durumlarda, örneğin, ciddi bir inflamatuar olan 'MIS-C'ye yol açabilir ve hastaneye veya yoğun bakıma alınmalarına neden olabilir" ifadesi yer aldı.

Ayrıca çocuklarda ve ergenlerde uzun süreli şikayetlerin gelişebileceğini belirten Kurul, bu grupta doğrudan sağlık kazanımlarının yanı sıra dolaylı olarak da etkinin oluşacağını belirtirken, "Örneğin aşılama ile ergenler arasında bulaşa daha az izin verilecek, dolayısıyla bu durum sınıfların karantinaya alınması veya okulların kapatılması gibi gençlerin üzerinde olumsuz etkisi olan kısıtlayıcı önlemlere de daha az şans verilmesine yol açacaktır." ifadesini kullandı.

Olası yan etkiler

Aşılamanın pozitif etkilerine karşı, olası yan etkilerinin de bulunduğunu belirten Sağlık Kurulu, çok ciddi olmayan bazı etkilerin yaşanma olasılığının bulunduğunu belirtiyor.

Kurul açıklamasında "Ayrıca, aşılamadan sonra kalp kası iltihabı ve kalp zarının iltihaplanması raporları var. Bunun seyri genellikle hafiftir." şeklinde belirtildi.

Bu iltihaplanmaların ortaya çıkmasında  Pfizer aşısının etkisinin henüz ne kadar olduğunun bilinmediği belirtilen açıklamada
Avrupa İlaç Ajansı'nın (EMA) hala bu konuyu araştırdığı belirtildi.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU