De Volkskrant gazetesi; geçtiğimiz hafta sağlık hizmetleri için satın alınan 32,8 milyon KN95 maskesinin artık bu sektörde kullanılamayacağı ve yaklaşık 70 milyon euroluk bir zarar olduğunu yazmıştı. Gazete bugün de yeni bir skandalı daha deşifre etti.

Gazetede yer alan haberde, Sağlık Bakanlığı'nın hükümet tarafından satın alınan 308 milyondan fazla ağız maskesi, gözlük, önlük, tulum ve eldiven gibi ekipmanları kullanmaktan vaz geçtiği ve bunu Temsilciler Meclisi'ne bildirmediği belirtildi. Bir bakanlık sözcüsü gazeteye verdiği demeçte, ‘serbest olmayan stok’ olarak adlandırılan bu ürünlerden, 308,5 milyonluk kısmının kayda geçmeden reddedildiği bilgisini doğruladı.

Gazeteye göre bu henüz buzdağının görünen kısmı çünkü, profesyonel alıcıların daha önce yaptığı çok fazla mal satın alındığına yönelik uyarılarını dinlemeyen bakanlık, olası bir malzeme yetersizliğini önlemek için gereğinden fazla ürün satın aldı.

Bakanlık, depolarda duran henüz onaylanmamış yüz milyonlarca ürünü, resmi stok rakamlarına dahil etmiyor. Bu noktaya yönelik olarak haberde, halihazırda sağlık alanında kullanılmak için denetlenmeyi ve onay almayı bekleyen 105 milyondan fazla ekipmanın bulunduğuna dikkat çekiliyor.

Bakanlığın Nisan ayının sonunda gazeteye yaptığı açıklamada, satın alınan 2,5 milyar koruyucu ekipmanın, 27 milyonunun kullanılmadığı bildirilmişti. Gazeteye göre bakanlık; henüz sadece yaklaşık 1,45 milyar euroluk koruyucu ekipmanın kullanılmasını onayladı. Haberde ayrıca 300 milyondan fazla maskenin son kullanma tarihinin Mayıs ve Haziran aylarında sona ereceği de vurgulandı.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU