Temsilciler Meclisi Salı akşamı yapılan korona görüşmelerinde; 2G uygulamasını mercek altına aldı. Görüşmelerde hiçbir partinin 2G uygulamasına “yüzde yüz” tam destek vermediği ancak, aynı zamanda bu uygulamaya karşı olan bir çoğunluğun da sağlanamadığı görüldü.

Partiler 2G hakkında ne düşünüyor?

Salı akşamı yapılan Meclis görüşmesinde partilerin 2G uygulaması ile ilgili ne düşündüğü de ortaya çıkmaya başladı. 

Hükümet partileri VVD ve D66 2G uygulamasına tam destek verdi. VVD’li  Aukje de Vries iki kötü arasında seçim yapılacağını belirtirken, buna alternatifin sadece kapanma olacağını, bunun da  aşılanmış insanlara karşı mantıksızlık olacağını dile getirdi. D66’lı Jan Paternotte ise 2G uygulamasını “acil durum uygulaması” olarak adlandırdı.

Diğer partiler, aşılı ve aşısızlar arasındaki çelişkileri artırdığı gerekçesiyle, 2G önlemini fazla desteklemiyor. Partiler aynı zamanda bu uygulamanın, enfeksiyon sayısını azaltma ve bakım yükünü hafifletmede etkili bir yol olup olmadığından da şüphe duyuyor. Fleur Agema (PVV) esas olarak bu uygulama yerine 60 yaş ve üstü için daha hızlı bir şekilde tamamlayıcı 3,doz aşıya öncelik verilmesini istiyor.

SP, GroenLinks, Forum voor Democratie, Partij voor de Dieren, JA21, BBB, Denk, Van Haga, SGP en BIJ1 partileri ise bu uygulamaya destek vermeyeceklerini belirtiyor.


CDA, PvdA, ChristenUnie ve Volt’un kararı önem kazandı

Kabine 2G uygulamasının yürürlüğe girmesi için daha çok CDA, PvdA, ChristenUnie ve Volt'un vereceği “evet” oyuna odaklanıyor. Her ne kadar bu partilerin uygulamaya büyük itirazları olsa da yine de diğer partilere nazaran daha olumlu baktığı görülüyor.

CDA Milletvekili Joba van den Berg, bakanın  2G tedbir kararı için zor bir süreçten geçtiğini belirtirken, doğru bir değerlendirme yapabilmek için De Jonge'dan alternatif senaryolar hakkında da açıklama beklediklerini dile getirdi. Van den Berg, 2G nedeniyle toplumda kutuplaşmanı olabileceğinden korkulduğunu dile getirirken, "Kutuplaşma bizi bu krizden kurtarmayacak." dedi. 

2G uygulamasının temelde aşılanmamış kişileri daha fazla dışlamaya yönelik olduğunu belirten ve buna itiraz eden ChristenUnie, kabinenin aşılı olanlar da dahil herkesin test olması gerekeceği 1G uygulamasını tercih etmesi gerektiğine inanıyor. Mirjam Bikker, bu uygulamanın daha fazla test kapasitesi gerekliliğini ortaya çıkartacağını bildiklerini ancak bunun ayarlanabilecek bir şey olduğunu dile getirdi.

PvdA milletvekili Attje Kuiken partisinin 2G'ye olumlu baktığını dile getirdi. PvdA ayrıca, zorunlu olmayan mağazalar, cafe, bar ve restoranların da dahil olduğu, üç haftalık daha sert bir sokağa çıkma yasağını savundu. 


Hugo de Jonge’nın 2G savunması

Sağlık Bakanı Hugo de Jonge 2G uygulaması üzerine yaptığı açıklamada, 2G’nin cafe, bar, restoran veya etkinlik gibi,  mümkün olduğunca kısıtlı yerlerde uygulamaya çalışılacağını dile getirdi. Jonge, aşılanmamış insanların büyük gruplar halinde bir araya gelmesinin koronaya yakalanma, ciddi şekilde hastalanma ve virüsü bulaştırma riskini de yükselttiğini belirtirken, enfeksiyon riskini 2G ile aşılabileceğine inandığını dile getirdi.

Salgın Yönetim Ekibi (OMT) Cuma günü 3G, 2G ve 1G hakkında hükümete tavsiyelerde bulunacak. Kabine en geç Pazartesi gününe kadar Meclise bir yasa tasarısı sunacak. Tasarı önümüzdeki hafta Temsilciler Meclisinde kabul edilirse Senatonu onayına sunulacak.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU