Maliye bakanı Wopke Hoekstra, tarafından meclise gönderilen mektupta, bu duruma sebep olarak daha önce üzerinde tartışılan ve sendikaların kabul etmediği, çalışanların maaşlarında indirim yapma şartını yerine getirmeyi taahhüt etmedikleri için daha fazla kredi verilmeyeceği bildirildi.

Maliye Bakanı Hoekstra ise, her şeye rağmen KLM’in iflasını engellemek istediklerini belirtirken, kemer sıkma politikasının uygulanabilecek tek yol olduğunu ifade etti.

KLM'in şu ana kadar 1 milyar euro destek kullandığı bildirilirken, önümüzdeki 5 yıl boyunca 2,4 milyar euro daha kredi kullanması planlanmıştı.  Hükümet bu planı ciddi bir tasarruf yapılması şartına bağlarken, sendikanın yaptığı bu çıkış verilecek olan desteğin durdurulmasına neden oldu.

Hollanda Pilot Sendikası VNV, pilotların maaşlarından indirim yapılmasının mümkün olmadığını açıklayarak, maaş indirimlerini kabul etmediklerini ilan etti. Kabin personeli ve teknik elemanlar ise 5 yıl boyunca maaşlarında, belirlenen indirim oranında vazgeçmeyi kabul etmişlerdi.

KLM tüm çalışanlarına anlaşmayı kabul etmeleri çağrısı yaparken,  anlaşma kabul edilmez ve hükümet desteği olmazsa, 30 bin kişinin çalıştığı havayolu şirketinin iflası kaçınılmaz olarak görülüyor. KLM'de çalışan pilotların ortalama yıllık kazançlarının 100 bin ile 150 bin euro arasında olduğu belirtilirken, bir çok pilotun ise 250 bin euro bandında yıllık kazancının olduğu belirtildi.

Hükümet yapmış olduğu açıklamada, şartlarda değişiklik yapılmasını kesin olarak kabul etmeyeceğini bildirirken, sendikanın ve pilotların ısrarının ise KLM'in sonunu getireceği uyarısını yaptı.

Daha önce yapılan bir araştırmada ise KLM pilotlarının, Avrupa'da en çok kazanan pilotlar olduğu ortaya çıkmıştı.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©SONHABER.EU