Hastanelerde yapılan hatalar hastaları zor duruma sokuyor. Yapılan bir araştırmaya göre son iki yılda, bir hastaneyi ziyaret eden her beş kişiden biri, kötü bir tecrübe yaşadığını belirtiyor. Bu hataların çoğu teşhis konurken veya hastanın kullanması gereken ilaçların belirlenmesi aşamasında yapılıyor.

Hollanda Hasta Federasyonu (de Patiëntenfederatie Nederland)'nun 7800 katılımcı ile  yaptığı hasta güvenliği anketi, hastanelere olan güvenin giderek azaldığını gösterdi.

Ankete katılanların ve  Hastane tedavilerinde hata yapıldığını belirten kişilerin yüzde 13'ü hastanelerde ciddi sorunlar yaşadığını belirtti. Katılımcıların yüzde 22'si daha sonra geçici süreyle bedensel rahatsızlık yaşadığını, yüzde 16'sı kalıcı bedensel rahatsızlık yaşadığını aktardı. Katılımcıların yüzde 19'u ise yapılan hatadan sonra anksiyete veya depresif belirtiler gibi psikolojik sorunlar yaşadığını söyledi.

Asıl sorun iletişim bozukluğu

Federasyona göre bu tür hataların yapılmasındaki asıl neden iletişim bozukluğu. Özellikle sağlık personelinin kendi arasındaki iletişimde bozukluk yaşandığını belirten federasyon, aynı zamanda hasta ile sağlık personeli arasında da iletişim bozukluğu olduğunu vurguluyor.

Hata önlenebilir miydi?

Ankete katılan hastaların yüzde 63'ü 'işlerin tamamen ters gitmesi' durumunda, yüzde 49'u ise 'bir şeylerin neredeyse ters gitmesi' durumunda sağlık personelinin bu hatayı önleyebileceğini düşünüyor.

Herhangi bir hata ile karşılaşan hastaların yüzde 48'lik bir bölümü, yapılan hata sonrası herhangi bir işlem başlatmadığını söylüyor. Bu hastaların sadece dörtte biri açıklama talebinde bulunmuş. Hataya maruz kalan hastaların yüzde 13'ü ise yapılanları şikayet etmiş veya tazminat talebinde bulunmuş.

Hollanda Hasta Federasyonu direktörü Diane Veldman, en ufak hatanın dahi yapılmaması gerektiğini belirtirken, hastalara 'bir hata oluştuğunda bunu doktor veya hastane yetkilileri ile konuşması' tavsiyesinde bulundu. Veldman "Ancak bu şekilde hastane bakımını daha da iyi hale getirebiliriz." dedi.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU