Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi (VVD) meclise sunduğu, Hollanda'da ülkücü derneklerin kapatılmasını sağlayacak araştırma yapılmasına dair önerge; 147 evet ve 3 hayır oyu ile mecliste kabul edildi. 

Fransa gibi bir düzenlemenin hayata geçirilmesi isteyen VVD’den milletvekili Bente Becker, hükümeti ve tüm partileri bu yönde ikna etmeyi başardı ve sunulan önerge 147 evet ve 3 hayır oyla meclisten geçti.

Denk partisi 3 oyla hayır dedi

Hollanda DENK partisi Milletvekili Tunahan Kuzu Sonhaber’e yaptığı açıklamada şunları söyledi;

‘’Bu tasarı hukuk devletinin önemli bir prensibi olan özgür dernekçiliğe aykırıdır. Bir derneğin yasaklanıp yasaklanmaması meclisin sorumluluğu değil bağımsız hakimlerin sorumluluğudur. 

Ayrıca PKK gibi terör örgütüne müsamahakar davranan birçok siyasi parti, bu önerge ile amaçladıkları akıl alacak gibi değil. Birçok siyasi partinin standart olarak uyguladığı çifte standart tekrar gün yüzüne çıkmış oldu.’’

Fransa yasakladı

Fransa, ülkede faaliyet gösteren Ülkücü Hareketi'ni 6 Kasım 2020 tarihinde yayınlanan Cumhurbaşkanı kararnamesiyle resmen yasaklanmıştı.

Kararnamede Ülkücü hareketin kuruluşundan bu yana şiddet olaylarına karıştığı, Türkiye'de birçok kez mahkum edilen Abdullah Çatlı ile bağlantılı olduğu, Kürt ve Ermenilere karşı şiddet eylemlerine başvurduğu belirtildi. Kararnamede ayrıca en son Lyon yakınlarındaki Decines bölgesinde bulunan "Ermeni Soykırım Anıtı" üzerinde sprey boya ile RTE ve Bozkurtlar yazıldığı hatırlatıldı ve tüm bu eylemler göz önünde bulundurularak grubun yasaklaması kararı alındığı vurgulandı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Fransa'nın kararını kınamış, alınan bu karara karşı en sert şekilde mukabele edileceğini açıklamıştı.

Avusturya'da bozkurt işareti yasaklanmıştı

Avusturya'da 1 Mart'ta yürürlüğe giren Sembol Yasası kapsamında IŞİD, El Kaide, PKK, Müslüman Kardeşler, HAMAS, Hizbullah, USTAŞA gibi terör örgütü, parti ya da diğer oluşumlara ait aralarında 'bozkurt işaretinin' de bulunduğu 13 sembol ve işaret yasaklanmıştı.

Ülkücülerin yasaklanması Alman meclisinin gündeminde

Ülkücülerin Almanya'da da yasaklanması süreci hızlandı. Federal Meclis'teki beş parti, ülkücülerin dernek ve faaliyetlerinin yasaklanması talebiyle ortak bir teklif hazırladı. Teklifin bugün kabul edilmesi bekleniyor.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©SONHABER.EU